22.11.2022.

11:07

Foto:

Srbija

PROKUPAC JE NAŠE BLAGO! Naslednici vinogradara rešili da Toplici vrate staru slavu, OŽIVELI VINOGRADI!

Ono što je svima u prvom planu je da sorta vinove loze „prokupac“ ponovo dostigne slavu kakvu je nekada imala i u tu svrhu ovih dana se promovišu vina prvenstveno od ove sorte.

Predstavnik Udruženja vinogradara i vinara sa geografskom oznakom porekla „Toplica“ Marko Kostić kaže da je cilj da se okupe svi vinogradari i da se prokupac proširi na nekadašnjim zasadima.

Informer

 

- Nekada je ovo bila najzastupljenija sorta u Srbiji, a onda kao da je zamrla, jer su prevlast dobile neke druge sorte. Mi smo rešili da vratimo staru slavu „prokupca“ i polako uspevamo u tome. Trenutno, ne samo u topličkom kraju, već i u Zapadnoj Srbiji, okolini Igrišta, Aleksandrovcu sve je više vinogradara koji sade „prokupac“ – kaže Kostić .

Dodaje da je trenutno samo u okolini Prokuplja pod ovom sortom zasađeno oko stotinak hektara i da će narednih godina biti još više.

Slavu „prokupca“ i prokupačkog vina nesebično neguju mali vinari koji su svoje zasade nasledili od dedova. Dugo zapostavljeni, poslednjih godina ti čokoti su se preporodili. Primer kako se neguje tradicija i dedovina je Nikola Aranđelović koji je nakon više desetina godina obnovio vinograd svog dede koji je zasađen početkom prošlog veka.

Malo, po malo, Aranđelović je usavršio proizvodnju grožđa i vina i u malim, ali savršenim količinama. Takvih primera je još mnogo i svi su se oni okupili u centru Prokuplja kako bi prezentovali svoja vina i pohvalili se savršenim ukusom pića za koji su zaslužni.

Informer

 

Nadaju se da će se vinogradarstvo opet vratiti u ovaj kraj i postati prepoznatljivo po sorti „prokupac“.

Pominje se u Povelji kneginje Milice 

Prvi put autohtona sorta „prokupac“ i činjenica da je prokuapčki kraj bogat ovom sortom grožđa se
pominje u Povelji kneginje Milice iz 1395. godine. Tada je jedan vinograd poklonila manastiru Svetog pantelejmona na Svetoj Gori i navela da je toplički kraj bogat vinogradima.

Procenjuje se da je tada ovaj kraj ima oko 5.000 hektara pod vinovom lozom. Vino od ovog grožđa pila su srpska vlastela, junaci, a slava „prokupca“ brzo se proširila i Aleksandrovac, gde je počeo da se uzgaja. Vekovima je bio simbol juga Srbije, a onda kao da je nestao. Poslednjih decenija se obnavlja ova sorta i postaje sve prisutnija.