26.11.2022.

13:30

Foto: Privatna arhiva

Srbija

ČUDO U KATIĆIMA KOD IVANJICE! Stojkovićima rađaju krompiri u obliku SRCA (FOTO)

Na 26 kilometru od Ivanjice u podnožju planine Mučanj, smešteno je selo Katići, prestonica krompira. Već dve godine za redom na imanju Miška i Miljane Stojković rađaju krompiri neobičnog oblika koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Možda iz razloga što ih domaćini seju iz ljubavi krompiri rađaju u obliku srca.

Informer

Beli krompir u obliku srca

- Pa prošle godine nam je bilo neobično kada smo prilikom vađenja krompira našli na jedan sasvim jedinstven u obliku srca. Skoro svi koji su nam pomagali iznadili su se i fotografisali ga, jer nikada do sada nismo imali sličan krompir na imanju - priča domaćica Miljana.

Stojkoviće je ove godine posebno iznenadio trenutak na njivi kada su isto prilikom vađenja ponovo naišli na krompir u obliku srca. Razlika između prošlogodišnjeg i ovogodisnjeg srce - kromprira jeste što je jedan bele, a drugi crvene boje.

- Ove godine je isto rodio krompir tipičan prošlogodišnjem. Da li je do semena ili do čega već ne znamo, ali krompir je kao preslikano srce - dodaje domaćica.

Po nekim tvrdnjama krompir u obliku srca simboliše porodičnu ljubav i slogu, ali i donosi sreću i boljitak onome ko ga pronađe. Krompir ovog oblika je vrlo retka pojava u Srbiji, ali ne i u domaćinstvu Stojković, jer kod njih rađa već drugu godinu za redom.

Informer

Crveni krompir u obliku srca

Katići su inaće prestonica krompira u Srbiji, jer vredni planinci ispod Mučnja isključivo svojim radom seju, obrađuju i vade krompir, koji stiže osim beogradskih i na evropske trpeze. Krompir iz ovog kraja ima poseban i pravi ukus, a ko ga kupuje jednom, opet se vraća.

Porodica Stojković u ovim vrletima inače živi od svog, a nimalo lakog rada. Na imanju uzgajaju malinu i krompir, koji im donose godišnju platu kao i svim poljoprivrednicima koji se bave ovim poslom.

Pored voća i povrća gaje krave i ovce koje im takođe donesu neki dinar koji dobrodođe u svako doba. A jedinstveni srce - krompiri ostaće kao simbol ljubavi prema poljoprivredi u brdovitim selima na padinama Mučnja.

Bonus video: