01.12.2022.

12:36

Foto: V.J.

Srbija

LJUBA SVOJIM RUKAMA PRAVI ČUDO! Stari zanat čuva od zaborava, istrošeno pretvara u novo (FOTO)

Tapetartsvo je naučio davno kao mladić u Požarevačkom kraju u nekadašnjoj fabrici za izradu nameštaja. Od onoga u čemu je najbolji nije se odrekao ni dan danas, pune četiri decenije.

Zaposlen je kao radnik obezbeđenja u majdanpečkoj srednjoj školi, ali svaki trenutak slobodnog vremena Ljuba koristi da spoji lepo i korisno. Svojim sugrađanima gleda da ispuni svaku želju, jer je u poslednje vreme počelo ponovo kako kaže, da se vraća moda presvlačenja i uređenja  starog nameštaja.

- Da li zbog situacije pa ljudi nisu uvek u mogućnosti da kupe nov nameštaj, ali čini mi se pre da su shvatili da je nekada nameštaj rađen od mnogo kvalitetnijih materijala, pa se u poslednje vreme svako ko ima poneki dotrajao komad ili čitavu garnituru a koji je po konstrukciji očuvan, obraća za savet da im presvučem ,ojačam i obnovim. Tako da ni sam vrlo često od onoga što mi se donese, nakon krajnje finalizacije ne mogu da poverujem da sam to ja uradio, potpuno nešto novo - kroz smeh priča  Ljuba.

Za ovog majstora tapetara nema tajni. U svojoj skromnoj maloj radionici, na staroj šivaćoj mašini, on šije, osmišljava i od komadnog nameštaja koje bi po svoj prilici trebalo da završi kraj nekog kontejnera, iz ruku majstor Ljube izlazi nešto novo, sređeno.

Gotovo da nema čoveka, kod koga njegovo umeće nije izazvalo divljenje. Voli svoj stari zanat, nikada ga se ne bi odrekao, a kako kaže, radi ga iz zadovoljstva ali i pomalo da popuni koju rupu u svom skromnom kućnom buđžetu.

Ipak, najveće zadovoljstvo pričinjava mu kad nekoga uspe da usreći time što mu svojim umećem ulepša i oplemeni životni prostor, koji dobije sasvim novu dimenziju.

Bonus video: