06.12.2022.

12:02

Foto: Printscreen

Srbija

NAJBOLJA RAKIJA PEČE SE U ŠLJIVOVICI! Žitelji ovog sela ponosni na VAŽNO SRPSKO NASLEĐE!

Na obalama reke Sušice, putem koji povezuje Srbiju i Republiku Srpsku, smeštena je Šljivovica, zlatiborsko selo u kome se peče najbolja rakija po kojoj selo i nosi ime.

Dok je Mačkat poznat po vrhunskoj pršuti, Kremna po Tarabića proročanstvu, Mokra Gora po vozu Ćiri i Šarganskoj osmici, Šljivovica je ipak po rakiji koja je simbol sela, Srbije i srpskog naroda.

Srpska šljivovica upisana je na Uneskovu reprezentativnu listu kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstva, među kojima je iz Srbije prva slava, zatim kolo, pa pevanje uz gusle, zlakuško lončarstvo i od pre par dana čuvena srpska šljivovica s pravom nosi etiketu svetskog dobra.

Informer

Rakija šljivovica peče se u selu Šljivovica

Rakija je pravo starinsko piće u Srbiji, uz koju su se Srbi oduvek radovali, tugovali, slavili, ispraćali, a neizostavna je bila u svim zivotnim prilikama. Sa njom se ide u svatove, u prosidbu, obeležavaju sveci i ona se pije za dušu. U seoskim domaćinstvima sa njom se prvo dočekuju gosti, a mnogi uz čašicu rakije započinju dan.

Šljivovica je važno srpsko nasleđe i simbol našeg identiteta i zemlje Srbije. Žitelji Šljivovice kod Čajetine ponosni su na svoj proizvod, a danas se ovde peče vrsna rakija koja se pije širom sveta. Od nedavno se pored šljivovice, u ovom rakijskom selu peče orahovača sa bobicama crne zove, klekovača i glogovača sa ljutom paprikom jedinstvena u Srbiji. 

Informer

 

Domaćin Milomir Milojević iz Šljivovice pečenjem rakije bavi se godinama, a najponosni je na ove tri vrste rakije za koje je dobio vrlo vredne nagrade. Siguran je da se najbolja rakija pravi u ovom kraju, jer šljivama koje rastu u Šljivovici odgovara i zemljište i klima što dokazuje njen kvalitet. I ove jeseni u njegovom dvorištu dimila je se vatra ispod kazana, dok je u Parizu Unesko uvrstio šljivovicu na Listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

- Dobar deo stanovnika sela Šljivovica peče odličnu rakiju, najviše od šljive ranke, mađarke i čačanske rodne. U mom domaćinstvu proizvodim šest vrsta rakija, od kojih je pet osvojilo zlatnu medalju i jedna srebrnu - priča ovaj domaćin i dodaje:

- Komina se obavezno peče sa košpicom, jer prilikom pečenja nasih autohtonih sorti nijedna košpica neće pući, a prilikom pucanja košpice izlaze materije koje su štetne za naš organizam.

Informer

Ni u ovom selu šljive ne rađaju svake godine, ali domaćini su ipak zadovoljni, jer bez obzira koliko litara ispeku sigurni su da je kvalitet garancija. Čitavu drugu polovinu leta i jesen Šljivovčani posvećuju rakiji, pa nije ni čudo što osvaja srca i najvećim antialkoholičarima.

U pauzi između branja šljive i pečenja rakije u centru Šljivovice već dvanaest godina okupljaju se ljubitelji rakije i njeni proizvođači. U jutarnjim satima potpaljuju kazan, a onda degustiraju najbolje rakije sa sajma. Šljivovička rakijada već je postala tradicija i jedinstven događaj u zapadnoj Srbiji koji okuplja veliki broj ljudi.

Užički kraj je ponosan na selo Šljivovicu, a njeni žitelji na rakiju koja je simbol sela i Srbije.

Bonus video: