09.12.2022.

11:30

Foto: Grad Zrenjanin

Srbija

BISTA UROŠA PREDIĆA OPET U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA! Zrenjanin čuva sećanje na slavnog slikara (FOTO)

Inicijativu za izradu i postavljanje nove biste i istovremeno obnavljanje oštećenog postamenta, pokrenuli su članovi Rotari kluba u Zrenjaninu, uz podršku grada i na 165 rođendan slavnog slikara bista je svečano otkrivena.

U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina, Sime Salapure, učenika osnovne škole Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina, koji su u rukama nosili svoje crteže na kojima je Uroš Predić, predsednika zrenjaninskih Rotarijanaca Božidara Đurice, prigodnim rečima obratio se Nikola Božić, guverner distrikta Rotari zajednice Srbija i Crna Gora, naglasivši da je Predić svojim delom prevazišao ne samo lokalne i regionalne, nego i dosegao svetske visine.

Informer

- Ovim činom trudimo se da održimo kulturu sećanja i poštovanja prema kulturi, a ono na čemu radimo zajedno sa poslenicima kulture u našem gradu jeste da istrajemo u ideji da Zrenjanin postane Srpska prestonica kulture u narednom periodu, budući da nam je ove godine za jedan bod izmakla ta titula – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ponosno napominjući da je grad Zrenjanin pokretač inicijative da se u Predićevom rodnom Orlovatu izgradi spomen kuća.

Informer

Uz zrenjaninske osnovce, o liku i delu Uroša Predića govorila je Olivera Skoko, kustos Muzeja u Zrenjaninu, između ostalog, podsećajući sve prisutne,  da je veliki srpski slikar iza sebe ostavio više od 1.700 radova rođen i da je pre165 godina 7. decembra, rođen u obližnjem selu Orlovat.