14.12.2022.

12:04

Foto: Lj.S.

Srbija

GOLUBOVI SU NASLEDSTVO KOJE SE NEGUJE I VOLI! U prokupačkoj Tabak Mali svi znaju da od Backa Švabe nema boljeg golubara (FOTO)

Trenutno je desetak kuća u kojima ih ima, ali sadašnji vlasnici ne neguju ove ptice zbog takmičenja, prestiža, već iz ljubavi prema njima, koju su nasledili od svojih predaka.

Ove ptice bezmalo slobodno lete i gotovo niko ih ne zatvara, ali svaka ima svoj prostor i redovno se vlasnici brinu o njima.

- Imam ih pet. Čuvam ih iz ljubavi, a nju su mi prenele komšije i moji preci. Najbolji golubar je naš komšija Bratislav Nikolić kojeg svi znamo kao Backo Švaba. On sada ima sedamdeset i pet godina, ali mu nema ravnog u Srbiji- priča Jovica Veljković kojeg smo susreli u ovoj ulici kako sa komšijom Ljubišom Milanovićem razmenjuje golubarska iskustva.

Informer

 

Kako kažu, ranije su se komšije takmičile čije su ptice lepše, ali danas toga nema.

- Mi ih čuvamo jer želimo da nastavimo tradiciju ove ulice i naših roditelja. Ništa nema lepše nego kada golubovi lete, a mi ih posmatramo. Volim ih što lupaju krilima, taj zvuk je potpuno opuštajuć i što lepo pevaju- objašnjava Ljubiša Milovanović kojeg svi u ovom kraju znaju po nadimku Ljuša.

On svoje golubove isključivo hrani pšenicom i kukuruzom i dok nam pokazuje njihove kaveze, koji su otvoreni, dodaje da su njegovi srednji letači i da je fasciniran belim golubovima.

Informer

 

Kaže da nisu teški za čuvanje i da jedini problem zadaju kobci koji vrlo vešto hvataju golubove u letu.

- Samo na to pazimo, da nije kobaca, ne bih ih nikada zatvarao, već bih po čitav dan uživao gledajući kako lete - objašnjava Ljubiša i priznaje da je ljubav prema golubima on lično nasledio do tasta, koji je bio vrsni poznavalac ovih ptica.

Informer

 

Za stanovnike ove ulice, golubi su simbol prepoznavanja i tradicije. Trude se da im samo pomognu, a ne da ih prodaju i koriste u takmičenjima. Zbog toga su njihove ptice slobodne, srećne i verne, te im ovu ljubav vraćaju tako što „pevaju“ i pokazuju svoju lepotu dok lete oko kuća i krovova.

Najbolje u svemu je to što je sve na dobrovoljnoj bazi, bez pokušaja da se ukroti priroda ovih čarobnih ptica.