14.12.2022.

17:55

Foto: Informer/V. N.

Srbija

MIGRANTI U MUZEJU UČILI O KIKINDI! Salman i Ruhola zainteresovani za lokalno nasleđe (FOTO)

Posetioci Muzeja upoznali su se sa lokalnim nasleđem grada, obišli su izuzetno značajne postavke, upoznali se sa fenomenom sove utine, pogledali kratkometražni film o mamutu i izložbu o fudbalu "Zbirka u šestaestercu".

Drugu godinu zaredom migranti iz Prihvatnog centra u Kikindi u pratnji članova UNHCR-a i Nevladine organizacije Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, upoznaju se sa lokalnim nasleđem Kikinde i uče o sredini u kojoj borave. Salman Ahnuš ima 25 godina i došao je iz Maroka, zbog, kako kaže, loših uslova za život. Ženu i dete ostavio je u Maroku, a cilj mu je da svi zajedno budu u Italiji kao krajnjem odredištu. O našem gradu želeo bi da sazna dosta toga.

- Kikinda mi se sviđa mnogo kao grada, a u Prihvatnom centru svi su dobri prema nama, nemamo nikakvih problema. Boravak u Kikindi mi mnogo znači, jer bih voleo da naučim više o gradu, njegovoj kulturi. Nažalost, ne možemo mnogo da saznamo, ali je ovo dobra prilika da naučim nešto novo - kaže Salman Ahnuš iz Maroka.

Informer

Salman je po profesiji kuvar, pa smo ga pitali, koji specijalitet iz Maroka bi nam pripremio.

- Tađin, specijalitet sa povrćem i mesom, jako je ukusno jelo - navodi ovaj Marokanac

I Ruhola Ahhmadzei, 29-godišnji Avganistanac želi u Italiju, ali mu je drago što može više da nauči o Kikindi i da to bude češće. Bavi se keramičarskim i zidarskim zanatom.

- Bilo bi dobro da o Kikindi učimo češće, ne samo jedanput u godini - kaže Ruhola. 

Informer

Njih dvadesetčetvoro, polovina iz Maroka i Avganistana naučila je je kako je nastala Kikinda, zašto je najveće zimovalište sova utiva u svetu, a nije izostao ni kratkometražni film o mamutima koji su pohodili ovaj grad pre oko pola miliona godina .  

- Poseta migranata muzeju je jako bitna, jer borave na teritoriji Kikinde. Smatram da je važno da im pokažemo da smo gostoljubivi i da želimo da nauče lokalno nasleđe, kao i karakteristike grada u kojem se nalaze - rekao je Dragan Kiurski, viši kustos muzejski pedagog Narodnog muzeja.

Jelena Stanarević iz Nevladine organizacije Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, koji je organizovao posetu, istakla je da joj je veoma drago što izbeglice imaju priliku da nauče nešto o istoriji grada u Narodnom muzeju. 

- Poseta migranata muzeju organizovana je u sklopu inkluzije i integracije. Želeli smo da uključimo izbeglice iz Prihvatnog centra u Kikindi u lokalnu zajednu, da se povežu sa njom, da im ulepšamo dan I da naučeo o gradu u kojem se trenutno nalaze - rekla je Stanarević.

U Prihvatnom centru za migrante koji se nalazi između Kikinde i Banatske Topole, trenutno je smešteno oko 400 izbeglih samaca iz Maroka, Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Indije i Sirije.

Bonus video: