17.12.2022.

12:02

Foto: B.I.

Srbija

VODA PRETI DA POTOPI KUĆE! Uzbuna u Prijepolju izlio se Lim, grad tukao kao usred leta (VIDEO/FOTO)

Nakon veoma kišnog jutra u zapadnoj Srbiji usledilo je jako nevreme praćeno grmljavinom i jakim vetrom, ali u jednom trenutku padao je grad kao da je jul mesec, a ne decembar.

Stariji žitelji planinskih sela kod Nove Varoši ovu pojavu tumače da će zima biti laka, jer ako grmi do Božića zima je blaga, a godina rodna, a posle Božića munje govore da će pasti veliki sneg i da lopatu treba prineti bliže vratima.

Informer

 

Gradjane Nove Varoši pojava grada je veoma iznenadila, jer od njega strepe tokom celog leta da ne uništi rod voća i povrća. Grad nije bio toliko krupan, a trajao je svega par minuta.

Dok je Novovarošane zabrinuo grad u decembru, Prijepoljce ipak brine izlivanje Lima iz svog korita usled obilnih kišnih padavina. 

- Poplavljeno je na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta, voda preti da uđe i u kuće. Moraćemo da postavljamo džakove kako bi dom odbranili od vodene stihije- kažu meštani Zaluga.

Nema razloga za brigu?!

Povodom novonastale situacije predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić ističe da nema mesta za veliku brigu, te da će se sve završiti bez većih posledica.

- Nivo Lima jos uvek raste 6 centimetara na sat, pojedina domaćinstva jesu ugrožena ali se nadamo brzoj stagnaciji. Danas je na severu Crne Gore, kao i u Prijepolju lepo vreme i bez padavina, a noćas meteorolozi očekuju temperaturu u minusu što nam svakako ide na ruku. Zaista nije usko grlo Lima da bismo mogli dzakovima da zaustavimo izlivanje reke, a mislim da ćemo proći bez većih posledica - rekao je Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje.

Ranije danas i RHMZ je upozorio na opasnost od poplave i da se izlivanje reke Lim očekuje tokom dana, imajući u vidu da je rano jutros vodostaj bio 280 centimetara i raste po pet centimetara na sat.

- Pošto u Crnoj Gori, posle obilnih kiša nivo reke raste od 7 do 15 centimetara očekuje se da će se popodne izliti u delove naselja Zalug, Brodarevo i Ivanje i da će poplavni talas biti veći nego pre nepunih mesec dana - saopšteno je iz RHMZ.