18.12.2022.

10:51

Foto: B. I.

Srbija

KUĆA ŽIVANOVIĆA - DOM PUN LJUBAVI! Živana i Mićo imaju petoro dece i hjihov primer je ponos sela Akmačići: Oni samo treba da uče i budu dobri, a naše je... (FOTO)

U planinskim selima u vrletima Zlatara retko se čuje dečiji plač i graja, a seoske škole zbog manjka djaka gotovu su pred gašenjem, ali ima i onih u kojima će sudeći po radjanju dece školsko zvono zvoniti jos dugo.

U selu Akmačići udaljenom nepunih osam kilometara od Nove Varoši porodica Živanović je ostala da živi na vekovnom ognjištu i odgaja petoro zdrave, planinske dece.

Supružnici Živana (31) i Mićo (34) Živanović za jedanaest godina braka imaju petoro dece, dva dečaka i tri devojčice. Njihov primer ponos je sela, opštine i države, oni Srbiju čine jačom i plemenitom zemljom. Iako nije bilo lako prilikom odganjanja i podizanja dece, Živanovići su se ipak izborili i sa svojih deset prstiju skućili u rodnom selu na padinama Zlatara.

- Deca su bogastvo i ukras sveta, i iako je nekad bilo teško ljubav prema njima je sve to prevazišla i činila me jačom i srećnijom - kaže Živana, ponosna majka pet mališana.

Informer

Od njih petoro, sada troje pohadja seosku osnovnu školu u Akmačićima, dok najmladje dve devojčice jos uvek nisu krenule u školu.

Najstarija je Aleksija (11), pa Budimir (9), Nikola (7), Nikolina (4), i najmladja Krstina (3) godine. Roditelji ih uče seoskom načinu vaspitanja, a školarce u školi ostaloj nauci...

Zlatar je surova planina, a deca koja tu rastu zasigurno odrastaju u dobre i poštene ljude.
Život je težak, ali i Živanovići su živahni, kao što im prezime govori. Mićo je zaposlen u državnoj službi u Novoj Varoši, u selu gaje deset krava, svinje, a povrtarske kulture seju samo za svoje potrebe. Od pre godinu dana, podizanjem kredita, kupili su mini bager sa kojim vrše usluge iskopa, kopanja i ravnjanja zemljišta u novovaroškom kraju.

Informer

Veliki je teret na Mićovim, ali i na Živaninim plećima. Pored brige o deci i posla u kući Živanu možemo videti i u štali, polju, njivi, ali i sa motornom testerom da struže drva.

- Njihovo je samo da uče i budu dobri, a naše je da se borimo za njih - ističe Mićo.

Njihova porodična kuća udaljena je 800 metara od glavnog lokalnog puta, a makadam do kuće im je dugogodisnji problem, naručito kada je sneg, ali i kada je kopno. Nadaju se u opštinu da će čuti njihov vapaj i asvaltirati ovu deonicu puta kojom svakodnevno prolazi pet mališana u školu i nazad. Do prošle godine nisu imali ni vodu, ali su se ipak svojim radom izborili da dovedu vodu i olakšaju sebi život. Živana ističe da je u kući punoj dece živeti bez vode veoma teško, jer je voda svima preko potrebna i neophodna za život.

Detinjce u kući punoj dece proslavljaju na starinski način

Poranili su mališani treću nedelju pred Božić da na svoj praznik slave babi i dedi, da ih ne bi vezivali po starom narodnom običaju. Deca se na ovaj dan vezuju obično kaišom ili kanapom za stolove i stolice, što simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i medjusobno pomaganja u svim prilikama.

Ovog srpskog običaja priržavaju se i Živanovići, dok je na trpezi isečena pršuta, suvo voće, orasi i rakija.

Informer

Mališani prvo slave i donose posluženje babi Rakiti (59) i dedi Vladu  (68), koji do sada od troje dece imaju 21 unuče,  od jedne ćerke 12, od sina pet i od druge ćerke četiri unučeta. Deca su u njihovoj porodici to zbog čega se izdvajaju od ostalih i dobar povod da motivišu mnoge mlade bračne parove.

- U današnje vreme nije lako podizati decu, naručito ako ih je više, potrebno je puno truda i zalaganja, a ljubav prema njima je nešto posebno što niko ne može da nam oduzme - dodaje Živana.

U njihovoj porodičnoj kući vlada prava praznična idila, danas slave Detinjce, sutra krsnu slavu Svetog Nikolu, a ubrzo stižu i Badnji dan i Božić, kome se mališani izuzetno raduju. Živanovići su zahvalni Bogu što im je podario predivne kćeri i sinove, jer su oni ponos i odlik jedne srećne seoske porodice.