03.01.2023.

17:04

Foto: freepik

Srbija

SOČAN ČERI PARADAJZ RASTE I U SAKSIJI! Inženjer Petrušić objašnjava KAKO da ga UZGAJATE KOD KUĆE!

Čeri paradajz je jedna od omiljenih namirnica mnogih ljudi. Praktičan je kako dodatak salatama, može se jesti i zasebno, stavljati u sendviče, ali i jela poput krompir paprikaša ili paradajz sosa.

Ono što mnogi ljudi ne znaju, jeste da ovo ukusno voće možete gajiti i kod kuće, u saksijama. Detaljnije o sadnji i načinu gajenja objasnio je za Informer.rs mast. inž. polj. N. Petrušić:

- Čeri se osim u bašti, može gajiti i u saksiji. Postoji nekoliko sorti i može biti raznih boja, od crvene do žute, a plodovi na biljci rastu kao grozd.

U zavisnosti od sorte, čeri može da raste u saksiji uz pritku (plastičan ili drveni štap) ili kao žbun

Kako se sadi čeri u saksiji:

Poželjno je da se sadi u saksiji dubine 50cm, ako je npr. saksija pravougaona, pa se sade dve biljke, poželjno je da razmak između njih bude 25 cm.

Sadnja se može u kućnim uslovima obaviti već u februaru, a nakon prolaska hladnog vremena, tj. mrazeva (oko kraja aprila), saksija se sa viljkom može izneti na terasu - navodi Petrušić i dodaje:

Informer

sadnja čeri paradajza

- Neke sorte je potrebno da u početku, danju, iznosite napolje, a noću vraćate u kuću, kako bi se biljka bolje privikla. Nakon par dana, čeri može i noću ostajati na terasi/lođi. 

Čeri nije preterano zahtevna biljka, potrebno mu je dovoljno sunčeve svetlosti i toplote, kao i redovno zalivanje i prihrana po potrebi. Za gajenje moze se koristiti i supstrat za cveće (npr. zemlja za cveće). Zalivanje je najbolje raditi predveče.

- Čeri se oprašuje pomoću insekata, a kada biljka krene da raste, grane se mogu pričvrstiti uz pritku, kako bi se poboljšala stabilnost biljke. Tokom rasta, potrebno je zakidanje zaperaka, kako bi se omogućilo pravilno razvijanje plodova - zaključuje Petrušić.

BONUS VIDEO: