02.01.2023.

11:24

Foto: Printscreen

Srbija

PROKUPČANI NA NESVAKIDAŠNJI NAČIN SLAVE NOVU GODINU! Tradicija se nastavlja, i ove godine su ispoštovali običaje...

Tako je sve više Prokupčana koji uvode tradicionalne akcije prvog dana nove godine.

-Mi ne propuštamo, već sedamnaest godina svakog 1.januara na Rastovničkom jezeru odradimo trening, prošetamo do crkve Svete Petke u ovom selu i vratimo se kući. Iako mi juče nije baš bilo dobro, nije bilo šanse da propustim ovu tradiciju- kaže Dušan Vlahović koji je odličan poznavalac borialčkih veština i dugogodišnji trener. 

Informer

Tako je i upoznao Zorana Miljkovića, koji je baš u njegovom klubu počeo da trenira i onda je nastala tradicija. 

Ovog prvog januara jedanaestu godinu zaredom Vladan Milutinović, vrsni prokupački ribolovac izlazi na Toplicu da peca. Nakon nekoliko godina pridružio mu se i brat Tomislav, a sada i bratanac Andrija. 

Informer

-Za mene je ovo trenutak koji me povezuje sa prirodom i obećava mi da ću čitave godine da izlazim na reku i pecam. Ove godine, kod Grčkog mlina, gde smo pecali, bilo je sigurno dvadesetak kolega ribolovaca. Izgleda da svi vole da se druže na reci 1.januara- kaže Vladan Milutinović. 

Informer

Tekst potpisa

Uz grejanu rakiju i kiseo kupus koji su poneli u ovoj avanturi, odmorili su se od prethodne noći i posvetili novoj godini. Ulov nije u prvom planu,a kako ih je lepo vreme poslužilo, pecaroši su više sati proveli na reci. 

Od sledeće godine možda tradicionalno i neki prokupački planinari izlaze u prirodu. Ove godine su Tanja Šopić i Darko Žarić otvorili tu mogućnost. Oni su napravili manji krug, do sela Selišta, uz put doručkovali, kako obično planinari i rade.

Informer

-Ideja je bila da se malo razbistrim posle novogodišnje noći i da potrošim koju kaloriju- kaže u šali Žarić. 

Odaćemo vam još jedan tradicionalni početak: već tri godine, Saša Milojević sa suprugom Draganom Đinđić pešice obiđe grad,a zatim u jednom prokupačkom lokalu popiju kafu.Ovo je samo njihov trenutak, koji je postao tradicija i koji ljubomorno čuvaju.

I tako, Prokupčani stvaraju tradicije i pitanje je još koliko ih ima,a  da mi ne znamo.