10.01.2023.

14:38

Foto: pixels/Informer DN

Srbija

DA LI JE OVO NORMALNO, TEMPERATURE U JANUARU KAO USRED PROLEĆA! Meteorolog otkrio - Tek će da ugreje, ovo su najtopliji dani sledeće sedmice

Da ni narednih deset dana nećemo osetiti pravu zimu ukazuje prognoza meteorologa Ristića.

Sve do 19.januara imaćemo gotovo prolećne dnevne temperature uz povremenu kišu i sneg, ali bez jačeg zahlađenja.

Vreme narednih dana

Meteorolog Ivan Ristić upozorova da se u toku naredne noći očekuje veća količina padavina preko 20 litara po metru kvadratnom. U sredu u ranim jutarnjim časovima kiša će preći u sneg i u centralnoj i delu južne Srbije tako da ima uslova do dođe do formiranja snežnog pokrivača i u nižim predelima.

U sredu, 11. Januara, oblačno, hladno, povremeneo sa kišom, susnežicom i snegom. Susnežica i sneg se očekuju i u nižim krajevima centralne i južne Srbije. Vetar pojačan severni i severozapadni. Najniža temperature od 0 do 5 a najviša od 2  do 8 stepeni Celzijusa. Padavine će prestati u toku popodneva na severu a do kraja dana i tokom noći i ostalim delovima Srbije.

Informer

Visibabe u januaru

U četvrtak, 12, januara, pretežno oblačno, ponegde još može biti slabe kiše na planinama slabog snega. Vetra slab promenljivog pravca. Najniža temperature od -1 do 3 a najviša od 4 do 8 stepeni Celzijusa.

U petak 13. januara, jutro hladno, u Vojvodini ponegde maglovito, minimalna temperature od -2 stepena na jugu do 3 stepena Celzijusa na severu Srbije. Tokom dana imaćemo i malo sunca ali nam sa severozapada ponovo stiže novo jače naoblačenje koje će u noći između petka i subote usloviti slabu kišu. Najviša dnevna temperature u manjem porastu u odnosu na prethodne dane i kretaće se od 6 do 11 stepeni Celzijusa.

U subotu 14. januara, u jutarnjim i ranim prepodnevnim časovima ponegde slaba kiša na višim planinama slab sneg. Prestanak padavina, smanjenja oblačnosti i delimično razvedravanje već u toku jutra u Vojvodini i zapadnoj Srbiji a do kraja dana i ostalim delovima Srbije. Vetar slab, u Timočkoj i Negotinskoj krajini umeren severozapadni. Maksimalna temperature bez bitnije promene i kretaće se od 6 do 12 stepeni Celzijusa.

Od nedelje, 15. do četvrtka, 19. januara ponovo počinje znatno topliji period. Smena sunca i oblaka, uglavnom suvo, mada se slaba kiša ne može isključiti. Vetar u okretanju na južni i jugoistočni.

U utorak i sredu, 17. i 18. januara, vetar u pojačanju u košavskom području i na planinama. Očekuje se postepeno topljenje snežnog pokrivača na planinama pogotovo ispod 1500 m nadmorske visine. Dnevna temperatura u porastu tako da će se maksimalne temperature tokom ovog perioda kretati oko 15 stepeni Celzijusa.

Sredinom sledeće nedelje sa pojačanjem južnog vetra maksimalne temperature u zavetrini planina mogu biti koji stepen više  - progozira Ristić.

Bonus video: