14.01.2023.

10:02

Foto: V.J.

Srbija

BEČKA ŠKOLA U SRPSKOM KLADOVU! U gradu na Dunavu osvanula putujuća postavka Austrijskog kulturnog foruma!

Ovo je inače putujuća postavka Austrijskog kulturnog foruma, koja ima za cilj da posetioce upozna sa odeđenim frazama i rečima za koje nikome nikada nije palo na pamet da pomisli odakle potiču njeni koreni.

Mnoge od njih su pozajmljene varijante austrijskih varijanti nemačkog jezika. Pa tako ,,bečka škola,, ili ,,mustra bečka,,, paradajz, cucla, palačinke, bankomat i mnige druge koju gotovo svakodnevno upotrebljavamo, nismo znali odakle potiču.

- Za mnoge sam pomislila da potiče iz turskog jezika, nisam ni slutila da je u naš jezik kojim se koristimo došla iz austrijskog nemačkog jezika. Niti sam znala da ih zovu austrijacizmima, ističe jedna Kladovljanka koja je bila oduševljna postavkom.

Inače , koliki je uticaj jezika, govori i to da se reči ili čitave fraze jednog govornog područja prenose na drugo, ne samo u okviru zemalja koje pripadaju istoj jezičkoj porodici, već i šire, kažu organizatori izložbe i navode da je ovo prilika da posetioci saznaju odakle potiče fraza koja se često čuje i koristi u svakodnevnom jeziku ,, E baš si mustra bečka,, koja se koristi kada se misli na osobu koja želi da se istakne , napravi važna . U nekim delovima Srbije ovako se kaže za osobu koja je lukava i želi da se napravi fina, kako bi ostvarila svoj cilj .

Informer

 

Reč ,,mustra,, potiče od nemačke reči ,,muster,, što znači primerak, šablon, pa se tumači da mustra bečka označava primerak bečke elite po ponašanju , i sinonim za preteranu finoću. Uz ovo još mnogo toga može se saznati o jeziku Hazburgovaca i međusobnom uticaju srpskog i nemačkog jezika na izložbi ,, Čija je mustra bečka,,.

- Kuturna razmena između Srbije i Austrijskog kultrunog foruma datira već punih 25 godina i ovo je prilika da se ona nastavi i prikaže kroz ovu interesantnu izložbenu postavku, kaže Žaklina Nikolić , direktorka Biblioteke Centra za kulturu u Kladovu, napominjući da će je Kladovljani moći videti i mnogo toga interesantnog saznati do kraja janura meseca u Biblioteci u gradu na Dunavu.