28.01.2023.

07:00

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija

U SRBIJU KONAČNO STIGLA ZIMA! U gradovima do 15 centimetara snega

U Srbiju je konačno stigla prava zima, budući da se u petak cela zemlja zabelela, a sneg će nastaviti da pada i za vikend. Očekuje se da snežni pokrivač dostigne oko 15 centimetara u nižim predelima, najavljuju meteorolozi.

Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da nam stiže prava zima, ali ne i veliki minus.

- Snežni ciklon stigao je iznad Srbije i doneo veću količinu padavina, kako na planinama tako i u nižim krajevima zemlje. Očekuje se da se u nižim krajevima zadrži do 15 centimetara snega. Što se temperatura tiče one neće biti preterano niske, kretaće se od -1 stepen Celzijusa, jutarnja, do pet stepeni u najtoplijem delu dana, zbog čega se sneg neće dugo zadržati - kaže Mihajlović.

On dodaje da se godinama unazad klima u Srbiji znatno promenila.

- Primera radi, u zimu 2012. takođe nismo imali posebno niske temperature, a ni prethodnih godina nismo imali obilan sneg, izuzev u nekim planinskim područjima - navodi Mihajlović.

Meteorolog Đorde Đurić objašnjava da će do kraja januara vreme biti u skladu s kalendarom, te da će početak februara doneti suvo i toplije vreme.

- U celoj Srbiji u subotu biće oblačno sa snegom, na istoku Srbije sa susnežicom. Duvaće severozapadni vetar. Jutarnja temperatura u većini predela biće oko nule. U nedelju tokom dana sledi slabljenje padavina, do kraja dana i večeri i prestanak. U ponedeljak će biti suvo i prohladno sa sunčanim intervalima, uz slab jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od dva do pet stepeni - kaže Đurić.

Prognoza za narednih pet dana

dan min/maks. temperatura

subota 0/2 sneg
nedelja -1/3 oblačno
ponedeljak -2/5 umereno oblačno
utorak -1/6 susnežica
sreda -1/5 moguća kiša

Kako dodaje, početkom sledeće nedelje u našoj zemlji će se zadržati hladno vreme.

- U noći između ponedeljka i utorka u severnim, a u utorak u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, uz jak severozapadni vetar. U sredu će biti suvo, a u četvrtak se očekuju prolazne i slabe padavine - kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama, nakon 5. februara vreme će biti suvo, stabilno i toplije, uz maksimalne temperature od pet do 10 stepeni.