08.02.2023.

10:24

Foto: printscreen

Srbija

SLUŠA GUSLE I PIŠE EPSKE PESME! Mladi Nikola iz Prokuplja nije kao ostali vršnjaci

Najčudnije u svemu je ne samo to, što epika nije popularna posebno ne u mlađim generacijama, već i to da on na prvi pogled nema veze sa crnogorskim patosom i ljubavlju prema epskim narodnim pesmama. Samouk, Nikola je pre dve godine rešio da piše deseterac, osmerac i dvanaesterac i tako se, neplanirano, popeo na lestvicu i postao najmlađi epski pesnik u Srbiji. 

- Krenuo sam da slušam gusle na internetu i tako pre dve godine počeo i da pišem. Ubrzo sam veliku podršku dobio od najvećih epskih pesnika ovog vremena Slavka Peroševića, Mrkolja Lukovića, Radojice Brajovića, a pomoć mi stiže i od Radomana Benderaća, brata jednog od najvećih majstora u izradi gusala. Zahvaljujući svima njima, ja i dalje nastavljam da pišem. U ovoj poeziji sam se pronašao i zaista smatram da je epika kraljica poezije - kaže Nikola.

Dodaje da je u sredini u kojoj živi epika nepopularna, ali da je ona srž srpskog naroda i da njeno vreme tek dolazi.

Informer

Nikola piše stihove u epskom desetercu

- Uopšte nije jednostavno napisati takvu pesmu. Prvi korak je dobro proučavanje istorije. Na moju sreću, najveći epski pesnici današnjice mi pomažu, te učim od njih i nadam se usavršavam se u tom pogledu- priča nam ovaj za Prokuplje neobičan mladić koji razbija sve stereotipe današnje omladine. 

Samouk, peva o nekadašnjim junacima i događajima, novijoj istoriji. Kroz njegove pesme naglašavaju se moralne vrednosti, vera, patriotizam, tradicija i za sada je u dve godine napisao više od dvadeset epskih pesama. 

„Pamtiće se dokle Srpstva bude

Kako Lazar pred silom je staja',

Časno ime Obilić Miloša

I Vukova sramotna izdaja. 

Gudalo je Vuka posijeklo

Nečovještvo gusle potvrdiše,

Nikada se prekriti ne može

Ono što u epskoj pjesmi piše“.

Tako stihove niže ovaj mladić i već ima planova da se oni pevaju uz gusle. 

Informer

Koliko voli tradiciju pokazuje i to da temeljno uči o istoriji, ali i traga za svojim prakorenima. Tako je u razgovoru sa Mrkoljem Lukovcem došao na ideju da možda imaju zajedničko poreklo. 

- U razgovoru smo došli do toga da slavimo istu slavu Svete vrače, a da su naši preci obeležavai Spasovdan. Tu ćemo proučiti da li imamo zajedničke korene- najavljuje Nikola, koji na prvi pogled nema veze sa doseljenim stanovništvom iz Crne Gore u Toplici, a koji bi mogli da mu genetski prenesu ljubav prema epskom stvaralaštvu. 

I tako u kraju gde su gusle davno zamrle, iako od Prokuplja ka Kuršumliji 70 odsto stanovništva ima veze sa doseljenim iz Crne Gore, Nikola obnavlja tradiciju, širi je i neguje.