08.02.2023.

16:03

Foto: Z.I.

Srbija

PRVA ŠKOLA KROZ TRI VEKA! Najstarija obrazovna ustanova u Užicu zanimljivom izložbom ZAPLOVILA KROZ VREME (FOTO)

Ova izložba je podeljena u tri segmenta tako da svaki obuhvata po jedan vek – 19., 20. i 21. vek.

Izložba je nastala na ideju pedagoga ove škole Katarine Karanović, koja je sakupila preko 50 eksponata iz izdvojenog odeljenja škole u Kačeru, matične škole i Etno parka “Terzića avlija”.

Informer

 

- Iz 19. veka imamo oko 15 predmeta koji su se koristili u to vreme, među kojima su skamija ili školska klupa, pletena torbica u kojoj su đaci nosili tablicu, kredu i sunđer. Oni tada nisu imali sveske, nego su pisali na maloj tabli sa kredom i brisali to sunđerom. Iz tog veka je i drvena pernica i računaljka, a većina tih eksponata je iz „Terzića avlije“ koje je ustupio naš kolega Saša Drndarević.

Deo eksponata je i iz drugog izdvojenog odeljenja ove škole u Kačeru – kaže Nina Vukić, direktor
Prve osnovne škole kralja Petra Drugog.

Informer

 

Period 20.veka obuhvata stara dokumenta, fotografije, stari mikroskop, telefon, slajdove, dnevnike, đačke knjižice i nastavna sredstva koja su sačuvana u matičnoj školi u Užicu. A škola u 21.veku predstavljena je kroz postavku sredstava koja se sada koriste u nastavi, kao što su laptop računari, projektori, prezentacije, dronovi, savremeni globus i roboti.

Informer

 

U pripremanju izložbe pored Katarine Karanović učestvovali su i Olivera Krstić, Vasilija Milovanović, Aleksandar Milosavljević i Saša Drndarević.

Informer

 

Nastavnici iz istorije i veronauke u okviru časova objašnjavaju učenicima sve što ih interesuje iz tih perioda, kao i učitelji učenicima nižih razreda. Prva osnovna škola baštini tradiciju dugu 193 godine.