09.02.2023.

11:23

Foto: Z.G.

Srbija

ERE IMAJU ČIME DA SE PODIČE: Sa svih strana sveta posetioci pohodili Potpećku pećinu, Stari grad i StaPark (FOTO)

- Turisti su najviše posećivali Potpećku pećinu i nju je posetilo 6.500 turista, dok je 5.500 turista obišlo užičku tvrđavu Stari grad. U toku tromesečnog rada u Neolitskom naselju “StaPark” boravilo je 2.143 posetioca.

Turistička organizacija Užice se priprema i za novu sezonu u “StaParku”, koji će za posetioce biti otvoren u periodu od 1. maja do 31. oktobra, a trasu dužine oko 7 km svi posetioci prelaziće električnim vozićem – kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

Informer

 

Prema njenim rečima narednih dana počeće i realizacija novog projekta kroz Program prekogranične saradnje sa BiH.

- “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnom području Srbije i BiH” projekat je vredan oko 404.000 evra, a realizacija će trajati 24 meseca sa ciljem da se unapredi kvalitet turističke ponude na otvorenom u skladu sa evropskim standardima.

Biće obeleženo 580 kilometara pešačkih staza i postavljeno 10 odmorišta uz obuke za obeležavanje i nabavku neophodne opreme. Projekat predviđa i promociju pešačkih i planinarskih staza u prekograničnoj oblasti – kaže Danijela.

Potpećka pećina je zaštićeno prirodno dobro. Pećinski ulaz – džinovski portal u okviru potkovice visok je 50 metara, a širok 12 metara pri dnu, odnosno 22 metra pri vrhu. To je najviši pećinski ulaz u Srbiji izdubljen na krečnjačkoj litici čiji je vertikalni deo visok 72 metra.

Informer

 

Potpećku pečinu izgradile su vode ponornica koje poniru u Drežničku dolinu i posle podzemnog toka u dužini od 4-5 kilometara izbijaju iz pećine ili vrela ispod pećine i grade Petnicu pećinsku reku.

U pećini se razlikuju dva glavna sprata pećinskih kanala – stariji Gornja pećina i mlađi Donja
pećina. Bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama.