11.02.2023.

15:36

Foto: Informer

Srbija

ČVARAK FEST OKUPIO GURMANE! Banatska vijagra očas nestala sa tezgi, TRAŽILO SE KILO VIŠE (VIDEO/FOTO)

Deveti po redu festival Čvarak fest u mestu Mužlja, kod Zrenjanina na terenu FK Lehel, održan je u prisustvu više hiljada ljubitelja dobrog zalogaja i njegovog veličanstva, hrakavog, rumenog i ukusnog čvarka.

Informer

 

Banatska vijagra, kako su ga neki nazvali, po starom tradacionalnom receptu u bakraču na drva, više od dva časa krčkao se u sopstvenom soku, ili masti i začas nestao sa svih tezgi, gde se tražio kilogram više.

- To je sok, nije mast, jer su se čvarci dobro iscicali - kaže majstor Janoš iz Mužlje, koji je u ime domaćina, poželeo svima ugodan boravak u maloj Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina.

- Imala sam sreću da po ceni od samo hiljadu dinara kupim kilogram čvaraka, nešto su posebno i mnogo kvalitetniji od onih iz marketa, a gledala sam kako ih majstor topi i u tome je kunst, kako mi to kažemo - ističe Slavica Milenov iz Zrenjanina, koja je u subotu u ranim jutarnjim časovima stogla s namerom da kupi i uživa u čarima domaćih čvaraka.

Informer

 

- Nema velike tajne, samo strpljenje, blaga, umerena vatra i kvalitetna slanina - kaže Tibor Orčik, koji je osim takmičarske količini, istopio čvarke za svoje poznanike, koji su uz pesmu i svirku trubača i tamburaškog orkestra čekali da specijalitet iz njagovog bakrača bude gotov.

- Bolje od vijagre, provereno, domaći čips, banataki kikiriki i grickalica za živce - vikao je rumeni domaćin iz Perleza, koji je osim čvaraka prodavao domaće kobasice, slaninu, kavurmu i džigernjače.

Informer

 

Nekoliko desetina mališana iz dečijeg vrtića i nižih razreda osnovne škole u Mužlji, po tradiciji maskirani šarenim i kreativnim maskama, oterali su zimu i najavili sunčano i veselo proleće, baš kakav je danas bio dan i Mužlji, razdragan i prepun radoznalog sveta, koji se sa raznih strana Banata, Bačke i Srema sjatio u Mužlju i ljubazno naklonio njegovom veličanstvu, zvanom čvarak.