13.02.2023.

21:37

Foto: printscreen

Srbija

OVO JE SAMO POČETAK, TLO ĆE PODRHTAVATI I U NAREDNIM DANIMA! Stručnjak upozorava: Nakon potresa imate 15 minuta da se BEZBEDNO SKLONITE, posle toga može biti kasno!

Tlo u Rumuniji i Hrvatskoj podrhtavalo je u popodnevnim satima, pre toga treslo se i u Srbiji, tačnije u Kruševcu, a meteorolog Ivan Ristić kaže za naš portal da ima razloga za brigu jer Balkan, pa samim tim i naša zemlja polako ulaze u najkritičniji period.

Jače zemljotrese možemo da očekujemo od marta, tada su česti potresi od 5 stepeni Rihterove skale. Proleće može da bude veoma problematično. Najkritičnije tačke su Kopaonik i centralna Srbija - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Danas smo imali nekoliko potresa u regionu, to zabrinjava iz razloga što u narednim danima možemo očekivati više zemljotresa. Kako se približava mart možemo očekivati i jače potrese u našoj zemlji.

Kako se ponašati u slučaju zemljotresa

Naš sagovornik ima svoju teoriju kako se treba ponašati u slučaju zemljotresa. Kako kaže, prva stvar je da pokušamo da ostanemo smireni, jer u toj panici prilikom potresa ne možemo mnogo toga da uradimo.

- Prva stvar, kad se desi zemljotres on će trajati do minut, mi tada zbog panike ne možemo mnogo da uradimo. Potrebno je da budemo pribrani, da okupimo ukućane i da se nekako sklonimo - ističe Ristić.

Informer

Ivan Ristić

Prema rečima meteorologa, koji više od dve godine radi istraživanja o zemljotresima, sledeći korak je da odredimo da li smo u epicentru, a objasnio je i kako to da uradimo.

- Kada prođe zemljotres, taj prvi udar, potrebno je da odredimo da li smo u epicentru ili van njega. To se određuje jednostavno, u epicentru strujanja su vertikalna, osećaj je kao turbulencija u avionu. Dakle, luster tada poskakuje, vi gubite tlo pod nogama, takav je neki osećaj i teško se krećete. Gotovo je nemoguće da se krećete pri jakim zemljotresima, odnosno u epicentru - kaže sagovornik Informera i dodaje:

- Posle tog epicentra, dakle kada prođe taj minut koliko će da traje, imate 10 do 15 minuta da se bezbedno sklonite. 

Ristić naglašava da je upravo to i najveća greška koja je napravljena u Turskoj.

- U Turskoj je napravljena greška upravo iz tog razloga. Ljudi su pomislili da kada je prošao taj prvi potres, da se ništa nije desilo i da su sada bezbedni, a onda kada je naišao drugi, treći zemljotres, onda se sve srušilo. Posle prvog potresa, kada ste u epicentru, svaki sledeći je poguban.

Za one koji nisu u epicentru prilikom zemljotresa, opasnost od urušavanja je manja.

Ko nije u epicentru to može da odredi tako što će luster da se ljulja levo, desno, a kretanje će biti otežano. Kada se završi zemljotres, ko nije u epicentru može, a i ne mora da napusti objekat u kom se nalazi jer je manja šansa da može da dođe do urušavanja.

Naš sagovornik je naglasio da će se situacija na Balkanskom poluostrvu pratiti u anrednim danima, zbog straha od novih zemljotresa.

- Zbog ovih dešavanja, što je bilo više zemljotresa baš na Balkanskom poluostrvu, moramo da pratimo jer je situacija sada pomalo zabrinjavajuća - zaključio je Ristić.

Bonus video: