15.02.2023.

11:29

Foto: Toppress

Srbija

UPOZNALI SE KAO DECA, SADA SLAVE SKORO POLA VEKA BRAKA! Nena (73) i Gregor (71) otkrivaju recept za dugotrajnu i uspešnu vezu

Bračni par Ferluga, Gregor (71) i Nena (73) skućili su se nadomak Topole i na četiri hektara zemljišta napravili luksuzno odmaralište, pa se već duži niz godina bave seoskim turizmom. U okviru domaćinstva nalazi se i 40 ari vinograda koji se svakog 14. februara prvi put orezuje a uz čašicu vina nazdravlja se i proslavlja 47. godina zajedničkog života.

Sudbonosni susret

- Prvi put smo se videli i upoznali kao deca na Jakljenu gde je bilo dečje letovalište, ja sam imala 12 godina, a Gregor 10 i taj susret je verovatno bio sudbonosan. Iako nas je život privremeno razdvojio, jer je Gregor sa 14 godina otišao u Nemačku, ponovo smo se sreli kada je on imao 23 a ja 25 i nakon samo mesec dana stupili smo u brak, venčali smo se 10. aprila. Sada posle 47 godina braka mogu reći da je on najbolji čovek kog sam upoznala - kaže za Informer.rs Nena Ferluga i ističe da u njihovom braku nema muških i ženskih poslova već sve rade zajedno.

Ovaj par sedamdesetogodišnjaka proputovao je ceo svet ali sidro su bacili baš u Topoli gde su se skućili i izgradili svoj raj na zemlji. Svih 47 godina braka Gregor i Nena Ferluga složno su koračali ruku pod ruku, zagrljeni, uvek spremni da se suoče sa svim životnim teškoćama i izazovima.

- Iako smo obišli ceo svet, ovde smo našli naš mir i stvorili raj na zemlji. Gregor je bio kapetan pa s’toga i naziv našeg domaćinstva ujedno i glavni finansijer. Više od 40 godina proveo je na brodu a ja sam ga kao i svaka žena pratila i bila uz njega. Radila sam kao arhitekta i sve što imamo napravila sam ili bar umešala svoje prste, pored toga sam bila majka i izrodili smo tri sina. Poslove delimo i uvek se ćutke razumemo, bog nas je spojio i uvek se moraju naći tako srodne duše da bi brak uspeo. Dovoljno je da ja pomislim, on uradi i obratno, uvek se dopunjavamo i funkcionišemo odlično - ponosna je Nena.

Recept za uspešan brak

Da se ljubav i pažnja moraju poklanjati lepšem polu cele godine a ne samo 14. februara saglasan je Gregor. Ipak, naglašava da je za uspešan brak potrebno da se složi nekoliko "kockica“ i onda kaže – nema problema.

- Najvažnija je tolerancija, kada se nađu srodne duše, brak mora da uspe. Nije teško trpeti žene, evo ja sam primer da sa ženama može a i mora - kroz smeh priča kapetan u penziji.

I posle 47 godina zajedničkog života sa puno životnog iskustva Nena se priseća reči svoga oca, pa kaže:

Moj tata je govorio:  "brak je velika lutrija, jedan – dva dobiju premiju, po neko utešnu nagradu, a većina ništa". Treba tu mnogo ljubavi, još više tolerancije, razumevanje i brak će sigurno uspeti, evo mi smo uspeli.