18.02.2023.

07:00

Foto: printscreen

Srbija

TEMPERATURNI ŠOK! Pred nama najtopliji vikend u februaru

Meteorolog Ivan Ristić kaže za Informer da je pred nama najtopliji vikend u februaru i da se usled porasta temperature očekuje pojačano topljenje snega na planinama.
- Za vikend će doći do razvedravanja u celoj zemlji, pa se očekuje vedro i sunčano vreme. Minimalne temperature za danas biće od dva do sedam stepeni, a maksimalne od 13 pa sve do 19 stepeni u pojedinim mestima centralne Srbije. U nedelju uveče sa severa stiže jače naoblačenje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom i blagim padom temperature - kaže Ristić.

Rekord

Pred nama je najtopliji vikend u februaru
Ivan Ristić



Prolećne temperature nastaviće se i tokom sledeće nedelje, a prema rečima stručnjaka, idemo u susret periodu "mirovanja", odnosno periodu bez većih promena u temperaturama.
- U ponedeljak, 20. februara, vreme će biti pretežno oblačno, sa mogućom kišom i malim padom temperature. Prestanak padavina se očekuje pre podne, i to prvo na severu, a do kraja dana i u ostalim delovima zemlje. Duvaće umeren severozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura biće u blagom padu i kretaće se od pet do deset stepeni. Od utorka, 21. februara, do petka, 24. februara, očekuje se stabilizacija vremena, smena sunca i oblaka i postepeni porast dnevnih temperatura, koje će u četvrtak biti ponovo iznad 15 stepeni. Duvaće slab i umeren južni vetar - ističe Ristić i dodaje:
- Prema dugoročnim prognozama, rano je reći da li se potpuno završio zimski period, ali ledeni dani se neće vraćati.


Od subote, 25. februara, sledi promenljiv period sa čestim padavinama, kišom u nižim, a susnežicom i snegom u planinskim predelima. Duvaće umeren severozapadni vetar. Temperatura će biti u postepenom padu i krajem februara najviša dnevna biće između tri i osam stepeni. Sa daljim padom temperature početkom marta očekuje se poneka pahulja i u nižim predelima, ali i dalje će temperature biti iznad nule.

Prognoza za narednih pet dana

Dan        min. temp.    maks. temp.
subota         6           19 pretežno sunčano
nedelja       7            17 promenljivo oblačno
ponedeljak  6            15 moguća kiša
utorak         6            18 promenljivo oblačno
sreda           5            16 pretežno sunčano