18.02.2023.

12:16

Foto: V. N.

Srbija

LETELO JE PERJE NA SVE STRANE! Gusani Batak i Fedor u finalu 37. „Gusanijade“ u Mokrinu

Oni će stamena krila i oštre kljunove po tradiciji ukrstiti zadnje nedelje februara. Sve oči i ove godine bile su uprte u pernate kavgadžije, kada su na bojnom poprištu pokazali svoje viteške veštine, dok su se mačevali kljunovima i šopali krilima. Pripreme za čuvenu ,,Gusanijadu“ u Mokrinu počele su 18. decembra, a polufinalno takmičenje održano 12. februara donelo je nove favorite.

-,,Batak“, gusak Nikole Nikića, u polufinalu pobedio je dvostrukog šampiona (iz 2022. i 2017) ,,Rodca“, ljubimca Aleksandra Adamova, u nadmetanju dugom 12 minuta. Priredili su nam ljuto nadmetanje, do kraja je bilo neizvesno ko će pobediti. Interesantno je da je ,,Batak“ 2021. bio u finalu kada je izgubio od guska ,,Žive“, a lane se nije takmičio, pauzirao je.

Drugi finalista ,,Fedor“ prošao je mnogo lakše, u polufinalu je za 7 minuta savladao ,,Pegaza“, prošlogodišnjeg polufinalistu. ,,Pegaz“ nije imao sreću da ode dalje, ponovo je takmičenje završio u polufinalu.. ,,Fedor“ se nikada nije takmičio, a prošle godine ispao je čak u kvalifikacijama. Njegov vlasnik Miroslav Čeleketić odveo ga je kod drugara na negu, međutim to nije dalo rezultate. Sada ga je preuzeo i pružio mu je svu negu i pažnju, tako da se plasirao u finale-kaže za Informer Živica Terzić, predsednik Udruženja „Belo pero“ koje je organizator takmičenja.

Informer

 

Ništa manje značajno i interesantno nije nadmetanje mlađih kategorija gusana u Mokrinu. Iako imaju jednu i dve godine, podjednako su ljuti rivali kao i njihove starije kolege seniori.

- U Ligi mladih, finalisti su gusan ,,Spasoje“ Milana Dražića i ,,Piksi“ Veljka Ristića. Kada su u pitanju dvogodci, takmičiće se gusak ,,Žućko“ Lazara Adamov, prošlogodišnji pobednik Lige mladih, a protivnik će mu biti ,,Kampaco“ Miloša Đukića-navodi Terzić.

Jačinu kljunova i krila ove godine odmerilo je čak 116 belih vitezova, uglavnom iz Mokrina, u tri uzrasne kategorije (jednogodišnjaka, dvogodaca i seniora). Ko će imati najbolji oslonac i bodrenje dragih im gusaka, ,,Batak“ ili ,,Fedor“, znaće se 26. februara, kada će biti održane viteške borbe za guščiji tron. Popularno nazvana „bela korida“, mokrinska svetkovina je zvanično registrovana u UNESKO-u, a održava se od 1986. godine.

Informer

 
Nadmetanje na sredini puta

Prvo i najvažnije pravilo „bele koride“ jeste da se nadmetanje uvek održava na pola puta
između kuća vlasnika gusana ili kako Mokrinčani kažu na „sredokraći“ između avlija. Šta se
dešava kada su kao ove godine finalisti mnogo udaljeni jedan od drugog, pojašnjava za
informer Živica Terzić.

- Vlasnici ovogodišnjih finalista žive prilično udaljeno jedan od drugog, tako da je ostalo da
se nađe rešenje na kom terenu će se takmičiti. Kuće su im udaljene oko 2.5 kilometra, pa je
nezgodno pri odabiru terena za nadmetanje. Na njima je odaberu mesto, a da put bude što
kraći i prohodniji-kaže Terzić.