27.02.2023.

12:55

Foto: B.Ilić

Srbija

NOVOVAROŠKA SELA ODSEČENA OD SVETA! Noć bila teška, meštani ostali bez struje

U planinskim selima novovaroške opštine snežni nameti premašili su metar ipo, a većina zaseoka odsečena je od sveta. Gorštaci se volovima i traktorima od jutros bore da pročiste seoske sokake, a na prohodnosti glavnih puteva rade ekipe zimske službe.

- Noć je bila teška, juče smo pojačali mehanizaciju sa 12 na 17 mašina, a i teška mehanizacija je bila na najkriticnijim tačkama. Jutros je situacija dosta bolja i putevi su prohodni - rekao je Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Malistralnim putem za Crnu Goru saobraćaj se odvija usporeno, a na snazi je zabrana za kamione sa prikolicom i teretnjake. Sneg i dalje neprestano pada, pa samim tim ga ima i na kolovozu.

Po rečima prvog čoveka opštine Nova Varoš, neće biti uvođenja vandredne situacije ni u jednoj mesnoj zajednici.

- Putevi se čiste svuda po priritetima traktorskim vozama i skipovima, verujem da će do kraja dana i najudaljeniji zaseoci biti prohodni. Veliki problem nam predstavlja pokidana elektro mreža, a trenutno nema struje u mesnoj zajednici Rutoši, Draglica, Seništa, Negbina i Bistrica, ali i u delu Draževića i Radojinje. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i to kraja dana se očekuje da će električna energija stići u sva domaćinstva - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine  Nova Varoš.

U zavejanim selima raštrkanim na padinama Murtenice visina belog pokrivača je 60, a na pojedinim mestima i do 80 centimetara. Meštanima sneg nije iznenađenje, a kroz osmeh kažu i bilo mu je vreme. Ističu da ih sneg nikad ne raduje, ali u ovo doba godine u ovim krajevima sneg je svakodnevnica.

- Sinoć je zbog jakog vetra drvo palo preko puta do moje kuće, ubrzo smo ga sklonili, ali je oluja i dalje nastavila. Tokom noći je napadalo oko pola metra novog snega. - rekao je Milan Žunić iz sela Kućani.

Volovskom zapregom i traktorskim vozama tradicionalno se čiste sokaci u ovom kraju. U Beloj Reci, najudaljenijem novovaroškom selu, situcija je najkriticnija, ali meštani ne očajavaju.

- Imamo svega, hrane, namernica, ne moramo u ovakvim uslovima nigde da idemo. Došlo je vreme da se i mi malo odmorilo, jer kada nema snega uvek smo u poslu - kaže Radosav Milojević iz Bele Reke.

Sneg i dalje veje u ovom kraju, a trenutna temperatura je jedan stepen ispod nule. U popodnevnim satima se očekuje prestanak padavina, nakon čega će, po rečima nadležnih, biti prohodna sva planinska sela.