08.03.2023.

11:57

Foto: printscreen

Srbija

GIMNAZIJALCI IZ PRIJEPOLJA ODUŠEVILI DAME ZA 8. MART! Sami napravili sapune, pa učinili plemenitu stvar (FOTO)

Počevši od polovine decembra, prijepoljski gimnazijalci, proizveli su na stotine sapuna u školskoj laparatoriji, a sav novac od prodaje donirali su u humanitarne svrhe. Učestvovali su u prikupljanju novca za lečenje svojih sugrađana, ali su i nedavno prikupljali pomoć za ugroženo stanovništvo zemljotresom u Turskoj I Siriji.

U njihovoj školi osnovali su malo preduzeće, nazvali ga "Saponijum", u čijim prostorijama znanje stečeno na časovima hemije pretaču u praksu. Na ideju su došli da započnu proizvodnju glicerinskih sapuna, različitih boja, oblika i mirisa, ali i onih zanimljivih sa igračkom, kako bi motivisali mališane da češće peru ruke.

Na čelu učeničkog preduzeća je inicijatorka proizvodnje, profesorka Hemije, Jelena Ćubić, razredna ovog humanog odeljenja. Uz njenu pomoć i podršku proizvodnja je napredovala, a učenici sticali novo znanje i iskustvo.

- Najviše sapuna napravimo na časovima Primenjene nauke, koji su učenici izabrali kao izborni predmet. Rukovodstvo škole nam je obezbedilo gotove glicerinske baze, a oblik, boje i mirise mi biramo. Radimo timski, svako od učenika zna svoj posao, pa smo se tako i podelili, shodno svojim interesnim sverama, ja sam kao profesor uvek tu da im pokažem kako se radi i da im dam savet - kaže profesorka Jelena.

Sapuni za najmlađe kriju iznenađenje

Sapuni u njihovom preduzeću nastaju od gotovih glicerinskih baza u koje dodaju boje i etarska ulja. Potpuno su bezbedni za ljudsku upotrebu, a naručito su namenjeni deci. U svojoj ideji, nisu zaboravili na najmlađe, već su njima namenili sapune koji u svojoj unutrašnjosti zadrže male igračke. Oni su namenjeni mališanima kako bi što češćim pranjem ruku što pre stigli do iznenađenja.

- U našoj maloj firmi vlada prvenstveno sloga, učenici se trude i rade, a rezultat našeg posla je kada nekom možemo da pomognemo. Građani su nas svesrdno podržali, kao i lokalne firme, gde se naši sapuni najviše prodaju - dodaje profesorka.

U prostorijama školske labaratorije učenici imaju mogućnost da spoje krativnost i humanost, kao i da teorisko znanje pretvore u praksu. Učenici trenutno pohađaju treći razred, ali svojim stavom i ponašanjem pokazuju zrelost i ozbiljnost odraslih ljudi.

Sapuni se prodaju neverovatnom brzinom, a zarađen novac uplaćuje se na račun kome je neophodan.

Prve sapune napravili su kako bi pomogli u lečenju svom sugrađaninu, malom Vasiliju, a nedavno su učestvovali u pomoći zemljama ugroženim zemljotresom.

Njihov potez i ideja oduševila je građane Prijepolja, a danas se na štandovima širom grada nalaze njihovi proizvodi, koje pripadnici jačeg pola kupuju damama, u znak pažnje za Dan žena. Za prodaju imaju zadužen svoj stručni tim, a novac koji su zaradili takođe će otići u ruke kome je najpotrebniji u teškim trenutcima.