14.03.2023.

12:18

Foto: S.T.

Srbija

ZAVRŠETAK RADOVA U ULICI BORE STANKOVIĆA U VRANJU! Počelo postavljanje kaldrme nakon višemesečne rekonstrukcije (FOTO)

Posle višemesečne rekonstrukcije, radovi u Baba Zlatinoj ulici u Vranju ulaze u završnu fazu postavljanjem kaldrme.

Baba Zlatina ulica nalazi se u nekadašnjoj "Donjoj mali", a značajna je po tome što je u njoj živeo poznati srpski i najpoznatiji vranjski književnik Borisav Bora Stanković. Ona predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorno kulturno-istorijska celina.

Ulica je ime dobila po babi Bore Stankovića, baba Zlati, koja je o njemu brinula posle smrti roditelja.

Prva faza radova podrazumevala je rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže i realizovana je u okviru projekta „Čista Srbija“, sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Druga faza obuhvatala je izgradnju atmosferske mreže, rekonstrukciju vodovodne mreže i saobraćajnice, odnosno postavljanje nove kaldrme. Ova faza realizovana je sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Vranja.

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi iznosila je 27.996.000 dinara sa PDV, od čega je učešće Ministarstva 15.000.000 dinara. Dužina saobraćajnice je 297 metara, a širina od tri do četiri metra.

Sama ulica je bila deo hrišćanskog dela grada, koja je po turskom običaju zatvorena visokim zidovima sa obe strane.

Zlatina i Borina kuća nalazi se na broju 9, i u njoj je danas Muzej kuća Bore Stankovića. U ugodnom ambijentu dvorišta prepunog cveća, koje je davalo prepoznatljiv pečat svim turskim gradovima, stoji kuća u kojoj se Bora rodio 1875. godine. Podignuta je dvadeset godina ranije u južnomoravskom stilu sa otvorenim tremom i karakteristična je građevina porodice srednje klase.

Baba Zlatina ulica je zaštićena prostorna kulturno - istorijska celina i nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i predstavlja ambijentalnu celinu od izuzetne važnosti za razvoj turizma u Vranju.