19.03.2023.

19:15

Foto: pixabay.com

Srbija

KRATAK REP, TROUGLASTA GLAVA I ROG! Evo koja je najotrovnija zmija u Srbiji i na kojim mestima se najviše nalazi

Poskok je otrovna zmija čije su dve podvrste prisutne u Srbiji. Gde i kako žive i kako ih prepoznati, saznajte u tekstu ispod. 

Kako izgleda poskok?

Poskok je uglavnom između 60-70 santimetara dužine, može dostići do 100cm, ali takvi primerci su retki. Ženke su veće od mužjaka. 

Mužjaci poskoka su uglavnom svetlosivi do pepeljasti sa jasno izraženom tamnom cik-cak šarom duž tela, dok je obojenost ženki uglavnom braonkasto smeđa do narandžasta sa tamnom braon i ne tako kontrastno obojenom šarom duž tela. Prisutna je i varijacija u obojenosti i šarama kod različitih podvrsta, kao i kod populacija iste podvrste. Kod mužjaka poskoka su jasno prisutne i šare duž dorzalne i lateralne (bočne) strane glave, kod ženki su ili dosta slabo izražene ili ih nema. Naravno uvek može doći i do odstupanja, te nekad mužjaci poskoka mogu biti obojeni slično ženkama, ali uvek su sa dosta israženom i kontrastnom šarom na leđima kao i na glavi, dosta su ređi slučajevi da ženke izgledaju kao mužjaci. Juvenilni primerci su sličnih boja i šara kao i odrasle jedinke.

Informer

 

Jasna karakteristika koja izdvaja poskoka od drugih ljutica, kao i ostalih zmija koje žive na teritoriji Srbije je jasno izražen rog na vrhu njuške. Rog je izraslina kože i vezivnog tkiva i do sada nije utvrđeno da poseduje neku ulogu. Glava je trouglasta i jasno izražena. Krljušti poskoka su sa grebenom i na potiljačnom delu glave imaju sitne krljušti. Kao i kod ostalih ljutica rep je kratak u odnosu na telo, mužjaci u odnosu na ženke imaju duži rep.

Gde se mogu naći?

Poskoci naseljavaju dobro osunčana staništa sa nešto vegetacije a to su najčešće kamenjari, sipari, ivice šuma, šikare i šibljaci. U suštini, najbitnije je da ako se kreću po takvim staništima (a to se naročito odnosi na stanovnike sela i posetioce vikendica koji se kreću među šikarama i šibljacima) da nose duboku obuću i duge nogavice i da pažljivo gledaju ispred sebe, naročito ako žele da sednu.