21.03.2023.

22:00

Foto: printscreen

Srbija

OČEKUJE NAS TURBULENTAN PERIOD! Meteorolog Ivan Ristić otkrio kakvo vreme sledi, a potom se osvrnuo i na ZEMLJOTRESE

Prethodni period je obeležilo sunčano i toplo vreme za ovaj period godine, a meteorolog Ivan Ristić ističe da nas u narednim danima očekuje zahlađenje u svim delovima Srbije.

- Toplo i sunčano vreme će biti do kraja nedelje, a najtopliji dani su četvrtak i petak. Kraj radne nedelje obeležiće temperature od 20 do 25°C. U subotu sledi manji pad temperature koji će biti propraćen kišom i pljuskovima - navodi Ristić. 

Meteorolog ističe za naš portal da će sledeća nedelja biti u znaku velikog zahlađenja i da se može očekivati sneg u nekim predelima.

- U ponedeljak sledi osetno zahlađenje i pad temperature. Duvaće severozapadni vetar, a u popodnevnim časovima se očekuje sneg na planinama. Vreme će u svim predelima biti svežije i temperatura će biti od 7 do 12°C. Pojedini modeli su nam dali zaključak da će snaga biti u pljuskovima - rekao je meteorolog. 

Informer

Meteorolog Ivan Ristić

Celu Srbiju očekuje svežija temperatura i osetno zahlađenje koje će trajati i početkom sledećeg meseca.

- Ovakav pad temperature potrajaće do početka aprila. U sredu ujutru očekuje se i slabiji mraz sa razvedravanjem. U svim delovima Srbije trajaće zahlađenje sve do sredine prve dekade sledećeg meseca - objašnjava naš sagovornik.

Stanovnici glavnog grada osetiće pad temperature kao i kišu tokom vikenda.

- U Beogradu biće toplo i sunčano vreme do kraja radne nedelje, nakon čega se u subotu očekuje kiša propraćena pljuskovima. Od ponedeljka će biti osetno svežije. Maksimalna dnevna temperatura biće u rasponu od 10 do 12°C, dok će jutarnja biti prava zimska oko 2 ili 3°C, tako da se ponovo vraćamo zimskim jaknama - rekao je meteorolog Ristić. 

Informer

Usled situacije sa zemljotresima koji su pogodili Tursku, a juče i Rumuniju, Ristić se osvrnuo na potencijalnu pretnju od potresa u Srbiji.

- Početak proleća povećava šanse za zemljotresima u Srbiji. Svaki jači zemljotres koji je pogodio našu zemlju se dogodio u proleće ili jesen. Najjači zemljotres desio se 24. marta 1922. u blizini Lazarevca i bio je jačine 6 Rihtera. Tada je Tašmajdan pukao na pola i izgleda da taj datum donosi dosta loših događaja za Srbiju. Tokom proleća nas očekuje turbulentan period što se tiče i vremena i zemljotresa. Događaji u Turskoj i Rumuniji nam ne ulivaju nadu. Prema podacima očekujemo zemljotrese i u Srbiji, ali se nadamo da će se raditi o slabijim potresima - zaključio je za naš portal meteorolog Ivan Ristić.