29.03.2023.

13:09

Foto: V.N.

Srbija

Kukuruz nas je othranio! Njemu u čast manifestacija "Kukuruzno proleće"

Proja, kačamak, cicvara, te razne pite od kukuruznog brašna, u teškim vremenima spasli su od gladi običan svet koji je jeo šta je imao i morao. Duboko je ostalo ukorenjeno sećanje na nekadašnje kuhinje, koje i dan-danas mnogi u svojim domaćinstvima koriste, dodajući razne dodatke, bilje, sireve i začine. Jer, kukruz je bio i ostao osnova za zdravu ishranu, a sada je zahvaljujući Udruženju žena "Novi Kozarci" dobio i svoju manifestaciju- "Kukuruzno proleće".

Informer

- Naše Udruženje postoji preko 40 godina, a članice su vredne žene, spremne da naprave jelo za svaku manifestaciju. Cilj ,,Kukurznog proleća“ je da sačuvamo tradiciju pravljenja jela od kukuruznog brašna. Najveća atrakcija ove manifestacije je kiselo mleko od kukuruznog brašna koje se zove skrobovo mleko. Mislim da ga niko nije pravio na ovom podneblju, a jako je dobar i zdrav osvežavajući napitak. Ja potičem iz siromašnih krajeva, pa je poznato i kao ličko kiselo mleko. Nismo mogli da kupimo jogurt, pavlaku ili kiselo mleko, ali se zato pravilo skrobovo mleko koje je jako kvalitetno-kaže Boja Oljača, predsednica Udruženja žena ,,Novi Kozarci“.

Manifestacija je okupila deset Udruženja iz Kikinde i okolnih mesta, a ubedljivu pobedu odnele su "Livađanke" iz Aleksandrova, koje su osvojile prvo i drugo mesto.

Informer

- Sve me je ovo danas vratilo u detinjstvo, kad smo bili jako siromašni. Recimo, ova pita koja je osvojila drugo mesto je sa vodom zamešena, brašno je kukuruzno koje je mleveno na kamenu. Kvasac se pravi sam i pomeša sa vodom, kad naraste., dodaje se kukuruzno brašno. Ukrasila sam ga vlašcem i cvetom maslačka, sve je jestivo- objašnjava Ljubinka Miškov, predsednica Udruženja žena "Livađanke".

"Kukuruzno proleće" koje organizuju žene iz Novih Kozaraca, podržala je Mesna zajednica i Grad Kikinda.

- Udruženje žena iz Novih Kozaraca oduvek je negovalo tradiciju i promovisanje nacionalne kuhinje, pre svega lokalnih proizvoda, što potvrđuje njihovo učešće na mnogim manifestacijama.

,,Kukuruzno proleće“ je novija manifestacijama, a već godinama u Novim Kozarcima održavaju se čuvene ,,Pitijada“ i ,,Pekmezijada“. Ljubitelji gastronomije mogli su danas da vide i probaju divne đakonije od kukuruznog brašna. Pored starih, tu su i neki novi, interesantni ukusi-naglasila je Melita Gombar, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici.

Kukuruz i jela od njega othranili su generacije Srba, naročito u ratnim i posleratnim godinama kada je ova namirnica bila osnovni i uglavnom jedini izvor ishrane. Bila je to nekada hrana za siromašne, ali što je najvažnije zdrava, laka za pripremu i hranljiva. 

Pobednički specijaliteti od kukuruznog brašna

Prvo mesto Udruženje žena ,,Livađanke“ Aleksandrovo (opština Nova Crnja): Mafine u obliku kuglofa od kukuruznog brašna i griza, punjene džemom od drenjina.

Drugo mesto Udruženje žena ,,Livađanke“ Aleksandrovo (opština Nova Crnja): Pita od domaćeg kukuruznog brašna mlevenog na kamenu, pobednička kreacija i za najbolje ukrašeno jelo.

Treće mesto Udrženje žena Grada Kikinde: Piroške sa kukuruznim brašnom po receptu donetom kolonizacijom u Vojvodinu.