30.03.2023.

12:28

Foto: Printscreen You Tube

Srbija

JEZERO U SRBIJI NA KOM OSTRVA PLUTAJU! Meštani tvrde da nema dno, staro je milion godina, as krije i neverovatnu priču o nastanku... (FOTO)

Ostrva koja plove zaista su retka pojava, a takva se nalaze na Semeteškom jezeru koje se nalazi na zapadnoj strani Kopaonika, u ataru sela Semeteš na 200 metra od Nacionalnog parka. Široko je oko 80 metara, a naročito je zanimljivo što po njemu ljudi mogu da se "voze" na ostrvima koja plutaju. 

Informer

Semeteško jezero...

Inače, meštani tvrde da specifično jezero nema dno. Pored nesvakidašnje lepote, ovo jezero je posebno i po legendama koje se vezuju za njega. Prva legenda govori o popu koji je želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, iako su ga meštani upozorili da tada to ne treba raditi. 

Informer

Evo kako to izgleda...

On je započeo posao, zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda od koje se formiralo jezero čija površina stalno treperi.

Informer

Jezero na planini Kopaonik

Druga pripoveda o vilama koje su se nekada ovde okupljale ali i jezivim glasovima misteriozne vodene nemani koja noću prestrašuje slučajne prolaznike. 

Informer

Jedan od lepših primera u Srbiji

Zbog toga, čim bi se smrklo, svi bi odlazili svojim kućama i dobro zaključavali vrata i prozore strepeći od nemani...