31.03.2023.

14:23

Foto: G.R.

Srbija

ODE MAST U PROPAST, A CENA PRASIĆA U NEBO! Na pijacama skače živa vaga, kilogram već 500 dinara?!

Početkom marta na stočnim pijacama i klanicama u Srbiji počela je da raste cena prasadi do 350 - 400 dinara, a ovih dana stočari ne daju prase bez 500 dinara za kilogram. Na online pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama preko kojih se nudi stoka pojedini proizvođači iz šabačkog kraja traže i neverovatnih 550 dinara!

Informer

RASPRODATO! Prasići idu ko alva

- Istog trena kada sam na grupi Mačvanski svinjari oglasio prodaju 20 prasića ja sam ih prodao. Navala je za neverovati, zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu, pa će doći da preuzmu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon - kaže proizvođač Goran Jašić iz Dublja.

Prasad manje težine, od 16 do 25 kiLograma, poslednji put su se pred Božić prodavala po 500 dinara. Ovo poskupljenje, po mišljenju stočara, više je posledica male ponude prasadi na tržištu jer su mnogi digli ruke od svinjarske proizvodnje zbog nerentabilnosti.

- Bio sam na pijaci u Bogatiću i nisam verovao šta se dešava. Čovek drži prase u jednoj ruci, isteglo se, da li ima 15-16 kila nema šta da ga vidiš i proda ga za 8.000 dinara. Bilo je malo prasadi, a nakupci su obletali oko seljaka i na kraju jedan od drugog kupovali tu na pijaci - priča Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.

Informer

 

Nešto jeftinije, za 450 do 470 dinara po kilogramu, na pijaci može da se pazari prase teško između 25 i 30 kilograma.

Dok malobrojni stočari koji imaju prasad za prodaju zadovoljno trljaju ruke, kupci se preračunavaju da li će za Vaskrs moći da se omrse prasetinom na prazničnoj trpezi naročito ako cena nastavi da raste. I to je moguće jer je ponuda lakših prasadi za tov i klanje iz dana u dan sve manja.