01.04.2023.

13:11

Foto: R.B.

Srbija

KRUŠEVAC U ZNAKU ČKALJINOG ROĐENDANA! U čast legendarnog glumca i na dan šale finale Festivala humora i satire "ZLATNA KACIGA"

Na današnji dan, 1. aprila 1924. godine u Kruševcu rodjen je Miodrag Petrović Čkalja, legendarni glumac koji je svojom šalom sve uveseljavao, a svoj nadimak ,,zaradio,, je prilikom pecanja na Zapadnoj Moravi na veoma neobičan način.

Iako nikada nije završio Fakultet dramskih umetnosti, svi su obožavali njegovu glumu i glumačka ostvarenja. Pamtićemo ga po mnogim serijama i filmovima, ali ono po čemu će ga generacije i generacije pamtiti je njegov nadimak. Još u detinjstvu, prilikom pecanja on je od drugara potražio štap, pa umesto čaklja, rekao je čkalja, i taj mu nadimak ostao za ceo život.

Informer

 

Gotovo da nije bilo osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja se makar jednom nije nasmejala do suza uz slavnog Miodraga Petrovića Čkalju, čuvenog glumca, koji je zabeležio na desetine uspešnih uloga i zauvek ostao urezan u srcima domaće publike kao jedno od najvoljenijih lica koja su se pojavila i na velikom platnu i na malim ekranima.

U njegovu čast , u njegovoj Balšićevoj ulici , Čarapani su mu podigli spomen ploču, a na Trgu glumaca ispred Kruševačkog pozorišta je i Čkaljin spomenik.

Informer

 

U pozadini trga glumaca su velike slike sedmorice veličanstvenih , a u sredini pored Vlastimira Djuze Stojiljkovića, Radmile Savićević i drugih velikana kruševačkog I jugoslovenskog glumišta je slika Miodraga Petrovića Čkalje.

Na Čkaljin dan, na Dan šale, danas u Kruševcu održava se završnica manifestacije 31. Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga", jednog od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti. Završnicu manifestacije obeležava izložba nagrađenih radova 31. konkursa „Zlatne kacige“ kao i dodela „Klasovog majstorskog pera,, Dušanu Ludvigu. 

Na završnoj večeri festivala pored dodele Zlatnih kaciga za karikaturu i pisanu formu, priznanje „Vitez od Čarapanije ser Hardi“ danas će poneti glumica Olga Odanović Petrović, a za Životno delo karikaturista Goran Ćeličanin.

Informer

Kuća u kojoj je rođen Miodrag Petrović Čkalja

Nakon dodele nagrada i priznanja biće izvedena komedija „Ima nešto što bi trebalo da znaš“ .Na završnoj večeri biće najavljene i teme za 32. međunarodni Festival humora i satire Zlatna kaciga 2024.