05.04.2023.

17:31

Foto: R.B.

Srbija

STARIJI KRUŠEVLJANI DOBILI POZIV! Pregled trbušne aorte biće održan u krugu Opšte bolnice Kruševac

Tamo će biti stacioniran mobilni autobus u kome će kardiovaskularni hirurzi raditi ultrasonografski pregled i merenje prečnika trbušne aorte. Pregledi se obavljaju u cilju rane dijagnostike i lečenja aneurizme trbušne aorte koji sprovodi Klinika za vaskularnu hirurugiju kliničkog centra Srbije i Udruženje kardiovaskularnih hirurga uz podršku Ministarstva zdravlja.

Pucanje trbušne aorte je, inače, česta zdravstvena komkplikacija i predstavlja 13. i 14. uzrok smrti u svetu,a oko 80 odsto završava se smrtnim ishodom. Srbija je prvi put 31. marta ove godine uvela skrining za rano otkrivanje ovog velikog zdravstvenog problema, koji ostavlja ozbiljne posledice ukoliko se ne otkrije na vreme.

Informer

 

Na ovaj pregled, kako se preporučuje, treba da odu stariji od 50 godina, oba pola, a posebno pušači jer je ova bolest povezana i sa pušenjem. Jedina pomoć u takvim situacijama je operacija, a ona ima manji uspeh nego kada se takva bolest otkrije na vreme.

Na skiningu se radi brzi ultrazvuk, a ukoliko se otkrije asiptomatska anuarizma, koja je podmukla polest, pacijenti se odmah upućuju na lečenje. Najčešći simptomi ove bolesti su, kažu lekari, bolovi u stomaku i krstima, pa ako neko zna da boluje od ove bolesti, potrebno je da se hitno javi lekaru.