06.04.2023.

14:54

Foto: printscreen

Srbija

HITLEROVI AVIJATIČARI MUČKI POUBIJALI ŽENE U NOVOM SADU! Ovako tragičan događaj retko zabeležen u analima ratova, zločinačka ruka nije imala milosti

- Nemačka avijacija je mitraljirala današnju Radničku ulicu i tada je smrtno ranjena jedna Nemica,  koja je to jutro išla na misu u crkvu, tako da je Nemica i prva zvanična žrtva nemačkog fašističkog dejstvovanja te nedelje, 6. aprila 1941. u Novom Sadu – kaže za Informer Zoran Knežev, hroničar novosadske istorije i član Matice srpske.

Napad hitlerovskih aviona na pogrebnu povorku

On kaže i da su Novosađani fašistički napad na Jugoslaviju zapamtili po jednom izuzetnom događaju, veoma retkom u analima ratova uopšte, a to je po napadu hitlerovskih aviona na jednu pogrebnu povorku.

- Nedužni civili koji su tada mučki pobijeni bile su žene, Salajčanke, koje su po starom običaju ispraćale na groblje umrlu komšinicu i prijateljicu. Ovaj tragični događaj duboko je potresao i uzbudio Novi Sad, a naročito Salajku. Tom prilikom ispoljena je na najgnusniji način zločinačka priroda hitlerovih avijatičara, jer napad nije bio posledica zabune, a dogodio se oko podneva  – kađe Knežev.

Pogrebna povorka kretala se sredinom široke Kisačke ulice sa crnim barjacima, a avioni su je napali leteći veoma nisko. Kako su prisutni mogli da vide avijatičare, svakako su ovi mogli dobro da vide i kakva je povorka pod njima.

- Bio je to ustvari izraz obesti zločinaca, prema nemoćnom narodu. Početkom aprila 1941. godine bilo je očigledno da je rat samo pitanje dana. Ljudi su svakodnevno pozivani u vojsku, ali i pored toga, mnoge je rat iznenadio. Svoja sećanja, na početak rata u našem gradu, ustvari na taj konkretni događaj ispričala mi je jedna Salajčanka, tetka Smilja, sestra Brnje i Vasketa Jovanovića, koji su imali kuću i sodaru u Kisačkoj ulici, neposredno ispred mesta tog gnusnog zločina, ali takođe opis tog događaja je ispratila i posleratna štampa – dodaje Knežev.

Inače, pre dve godine, nakon 80 godina od mitraljiranja pogrebne povorke u Kisačkoj ulici i pogibije i ranjavanja Novosađana, osvećena je spomen ploča sa imenim žrtvama tog gnusnog zločina.

Čin pomena žrtvama odao je sveštenik Željko Latinović, paroh Uspenske crkve u Novom Sadu sa još jednim sveštenikom. Prisutnima se tada obratio i  Lazar Prodanović, sin jedna od nastradalih žrtava koja je nastradala toga dana.