14.04.2023.

13:17

Foto: Informer/V.N.

Srbija

MOKRINSKA TUCANIJADA ODUŠEVILA SVET! Najzagriženiji putuju nekoliko stotina kilometara da nabave najtvrđa mokrinska jaja (FOTO)

Pripreme za mokrinsku svetkovinu počinju još u decembru, a favorit za pobednički tron izabere se desetak dana pre Vaksrsa. Mokrinčani u odabiru jaja pristupaju s velikom pažnjom, posmatranjem, osluškivanjem, posebnim osećajem koji su vremenom usavršili žitelji ovog banatskog sela kod Kikinde. 

- I jaje ima dušu, treba ga brižljivo birati i čuvati-objašnjava Sava Terzic (69), trostruki svetski šampion-Ne valja da je šiljato, jer je veća verovatnoća da će pući. Mora da ima oblinu. Sve je to do sreće, nijasne su bitne. Jaja se biraju kucanjem u zube, što je oštriji zvuk, kao kad se čaša udara u zube, to je znak da je jaje tvrđe. Na izgled nikako, samo kucanjem u zube- upozorava Terzić koji je zadnji put pobedio 2017, a na tu titulu čekao punih 20 godina.

Informer

 

Stotinak jaja skupljenih od Svetog Nikole do Vaskrsa domaćini klasiraju, a potom biraju najbolja. Odabrana jaja čuvaju se u posebnoj sobi koja se ne greje.

- Od 20 jaja koja uđu u uži izbor, bira se najjače, i to u strogoj tišini-kaže Živica Terzić, predsednik takmičarske komisije.

Titulu najtvrđeg jaja prošle godine prvi put je ponela jedna žena-Ivana Prodanović (22) iz Mokrina. Ko će biti pobednik 33. Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim kokošijim jajima, znaće se u nedelju, 16. aprila. Finalu prethodi zabavno i opuštajuće takmičenje u juniorskoj konkurenciji, najslađi deo uskršnje manifestacije.

Poznata ,,Tucanijada“ u Mokrinu nema zvanični status svetskog prvenstva, ali je po broju učesnika i posetilaca svakako zaslužila takav naziv. Ako ništa drugo, onda zbog ozbiljnosti kojom se pristupa pri odabiru pobedničkog jaja.

Informer

 

U slučaju lošeg vremena, takmičenje će biti održano u Hali sportova ili u Domu kulture.

Prevalili 470 kilometara za najtvrđa jaja

Da je mokrinska ,,Tucanijada“ nadaleko poznata, govori i podatak da su komšije iz susedne
Rumunije pre par dana prešle čak 470 kilometara do Mokrina, kako bi dobili najtvrđa jaja.

- Oni po uzoru na naše Prvenstvo organizuju manifestaciju i to odnedavno. Putovali su sedam sati da bismo im pomogli pri odabiru natvrđih mokrinskih jaja-uz osmeh priča Živica Terzić.

Brojni gosti iz celog sveta

- Pored Srbije i regiona, dolaze takmičari čak iz Švedske, Novog Zelanda, Južnoafričke republike, Kanade, Rusije, Republike Srpske, kao i Kinezi koji žive i rade u Kikindi. Od gostiju su najaktivniji oni iz Republike Srpske i Kine koji često učestvuju na ,,Tucanijadi“. Takmičenje postoji više od tri decenije, a pobednik samo četiri puta nije bio iz Mokrina-kaže Živica Terzić, predsednik takmičarske komisije.

Informer

 
Ofarbaju 200.000 jaja

Vredni domaćini u Mokrinu ofarbaju za praznik oko 200.000 uskršnjih jaja, dok se za takmičenje svake godine prijavi od 150 do 200 ljudi.

- Mokrin ima oko 2.000 domaćinstava, a u svakom se za Veliki petak ofarba oko 100 jaja. Želimo da pokažemo celom svetu zašto je najradosniji hrišćanski praznik najlepši upravo u Mokrinu- kaže Živica Terzić.