12.04.2023.

10:00

Foto: Printscreen You Tube, Instagram

Srbija

TURCI SE USTREMILI NA SRBIJU, ALI BIVAJU PORAŽENI, TU JE NIKAO HRAM USRED KANJONA! Zmajeviti vojvoda Skobaljević ga podigao, PRE NABIJANJA NA KOLAC

Crkva je sagrađena 1938. godine na mestu gde je bila srednjovekovna, zadužbina Nikole Skobaljića, koju su Turci po osvajanju ovih krajeva uništili.

Istorija

Prema nekim izvorima, sagrađena je na mestu gde je nekada bila srednjovekovna crkva, zadužbina srpskih junaka iz turskog doba Nikole Skobaljića.

Zmajeviti vojvoda Nikola Skobaljić 

Kao i većina srpskih vitezova srednjeg veka ima epsku i istorijsku dimenziju. Skobaljić je imao posede u blizini današnjeg Leskovca a ta oblast se nekada zvala Dubočica ili Glubočica.

Jedna od vojski koju je despot Đurađ organizovao na jugu je bila upravo Skobaljićeva. Nakon što je sultan Mehmed II Osvajač zauzeo Carigrad ustremio se na Srbiju ali biva katastrofalno poražen kod Novog Brda od strane Nikole Skobaljića 24. septembra 1454. Zanimljivo je da je despot Đurađ savetovao Skobaljiću da se preda ali ovaj nije poslušao.

Nakon što se Mehmed vratio sa mnogo većom vojskom, tada je po predanju Skobaljić uhvaćen i nabijen na kolac.

Njegova epska priroda ogleda se u legendi o njegovom začeću koja kaže da je njegova majka pojela živu ribu skobalja iz reke Vučjanke i tako je začet Nikola - odakle i dolazi prezime Skobaljić.

Tu crkvu srušili su Turci, ali se srpski narod, prema predanju, i dalje okupljao na njenim ostacima, održavajući tako svoju veru i duh u vreme ropstva pod Turcima.

To je bio jedan od motiva porodice Teokarević, poznatih industrijalaca koji su tokom druge polovine 19. i prve polovine 20. veka razvijali tekstilnu industriju u ovom delu Srbije, da na istom mestu podignu novu crkvu. Građevinu specifične lepote, završenu 1938. godine, neki svrstavaju u najznačajnije primere međuratne crkvene arhitekture kod nas.

Informer

Crkva Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Vučju

Crkva je osvećena 7. jula 1938. godine, na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji je i slava Vučja. Osvećenju crkve prisustvovao je veliki broj ljudi, među kojima kraljev izaslanik i ministar pravde, a činodejstvovale su vladike Jovan i Venijamin. Sa posebnim poštovanjem okupljeni narod dočekao je udovicu Mite Teokarević, Vasiliju - Vanu, ktitorku hrama.

Povodom osvećenja crkve pisanu poruku poslao vladika Nikolaj Velimirović

Video zapis sa osvećenja crkve čuva se u Jugoslovenskoj kinoteci. Kao projektant crkve u Vučju, Samojlov je odlikovan ordenom Svetog Save V reda. 

Osvećenju crkve prisustvovalo je 20.000 ljudi. Među prisutnima su bili: ministar pravde i izaslanik Vardarske banovine, pismeno joj se obratio vladika Nikolaj Velimirović a činodejstvovali su vladike Jovan i Venijamin.

Arhitektura i unutrašnjost

Ostvarenje arhitekte Samojlova, potomka kozačke porodice koja je posle Oktobarske revolucije našla utočište u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, čini veoma uspešan sklad sa prirodom - kanjonom Vučjanka i padinama planine Kukavice.

Kamen od koga je crkva sazidana potiče sa ove planine, posebnog je kvaliteta i veoma je pogodan za različite namene u građevinarstvu.

Informer

Delić unutrašnjosti crkve

Samojlov je sam oslikao ikonostas, a njegov potpis se može videti u donjem desnom uglu na severnim i južnim dverima. Prvobitni freskopis je radio takođe Rus, Petar Suhačev. On je živopisao crkvu na mermernom malteru u stilu ruskog baroka.

Međutim, zbog starosti i nebrige, danas je od tog prvobitnog freskopisa ostala samo ktitorska freska, koja se nalazi iznad portala sa unutrašnje strane. Freskopis je opet restauriran i delimično naslikan novi tokom 2013. godine, a rađen j u seko tehnici.