23.04.2023.

23:15

Foto: printscreen

Srbija

JEDINSTVENA U SVETU! Pećinska crkva Svetih Petra i Pavla odoleva vekovima - U njoj se nalazi neobična Isusova freska

Crkva Svetih Petra i Pavla je podignuta u 13. veku. Ne postoje pouzdani podaci o tome ko ju je podigao, ali se pretpostavlja da su to bili sinajski monasi. Isto tako postoji i pretpostavka da je ova crkva zapravo bila isposnica. 

Sve dok pre desetak godina nije potpuno obnovljena, prilikom čega je dobila uređen prilaz, do crkve se stizalo prilično teško. Staza je bila neuređena i bilo je potrebno uložiti veliki napor da se do crkvice stigne. Međutim, sa uređenjem prilaza, značajno je povećan i broj hodočasnika, tim pre što postoji verovanje da je voda, koja se sliva sa tavanice, zapravo lekovita.

Informer

Crkva Svetih Petra i Pavla

Crkva je jedinstvena po freski kakva ne postoji u Hrišćanskom svetu. Na severnom zidu ovog svetilišta nalazi se freska Isusa Hrista, jedinstvena u hrišćanstvu, poznatija i pod imenom Isus Mladenac. Zanimljivo je to što na njoj Isus oslikan kao mlad i sa vrlo malo kose. 

Informer

Freska Isus Mladenac

Ova freska zauzima posebno mesto u freskoslikarstvu i privlači veliku pažnju turista. Sama crkva se nalazi u steni dok su u kamenom masivu smeštena vrata i dva prozora. Pod zaštitom je države kao kulturno dobro od 1981.godine.