25.04.2023.

14:49

Foto: S.K.

Srbija

DUGOVEČNOST JE UMETNOST UMERENOSTI! Novosadski lekar Teodor Kovač, doživeo stotu, najstariji je endokrinolog u Evropi! (FOTO)

Dugovečnost je po njegovom mišljenju samo umetnost umerenosti. 

- Izgleda da sam ostavio tolikog traga, pa me se sećaju i danas i zbog toga mi je drago i oduševljen sam ovakvom proslavom.Kada je u pitanju dugovočenost, nema tu neke velike tajne, treba biti radan, ne preterivati ni u ishrani ni u fizičkom opterećenju, znači biti umeren u svemu – kazao je dr Teodor Kovač, inače, nekada i predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu.

Vitalni starac je pozdravljen od mnogih bivših kolega i studenata, koji kažu da ga pamte kao izuzetno vrednog i savesnog lekara, koji je mnogima bio uzor, a svoje znanje i iskustvo nesebično je prenosio na saradnike.

- Bio je spreman svakom da pomogne, da napreduju u svojoj karijeri, ali isto tako je vodio računa o odeljenju na kojem je radio, da se razvija, da se uvode nove metode posebno iz oblasti dijabetologije. Tako da je bio jedan od osnivača antidijabetetske službe za kompletno zbrinjavanje obolelih od šećerne bolesti – rekla je prof. dr Tatjana Ivković Lazar.

Informer

 

Svojim nesebičnim radom profesor Kovač doprineo je posebno u oblasti dijabetologije i formiranju endrokrinoloških kadrova u Vojvodini, a svoj trag ostavio je i kao nekadašnji predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu.

U Holokaustu je izgubio roditelje i brojnu rodbinu. Preveo je sa nemačkog dve knjige Simona Vizentala "Jedro nade" i "Maks i Helen". 
 

Dr Teodor Kovač rođen je 24. aprila 1923. godine, u Novom Kneževcu, a doktorirao je 1972. godine sa tezom "Ispitivanje efikasnosti pojedinih metoda za rano otkrivanje šećerne bolesti". Usavršavao se na klinikama u Hamburgu i Cirihu, a bio je je član tima za rano otkrivanje šećerne bolesti u Vojvodini.
 
Autor je velikog broja stručnih medicinskih knjiga i radova, član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, laureat Godišnje nagrade novosadskog Medicinskog fakulteta za naučno istraživački rad.