26.04.2023.

22:16

Foto: Youtube printscreeen

Srbija

TURISTE ĆE DOČEKATI ČISTO JEZERO! Mali Zvornik u pripremama za turističku i ribolovačku sezonu (FOTO)

Kako je Zvorničko jezero jedna od omiljenih destinacija turista kao i ribolovaca, biće očišćeno i sređeno zahvaljujući sredstvima budžeta opštine Mali Zvornik. 

- Jezero sve više zarasta u travu i drugo rastinje, na obali ima šiblja, a na površini kojekakvog otpada. Velika je ovo investicija za našu opštinu, ali pošto želimo da razvijamo turizam poslednji je trenutak da se jezero očisti i onda redovno održava, jer ne možemo dočekivati turiste u šikari - kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Informer

 

Radnici JKP "Drina", kojem je skupa mašina predata, upućeni su na obuku za upravljanje ovim specijalnim kombinovanim vozilom. Kada oni budu stekli sertifikate krenuće da čiste jezero, pa će uzdanica turizma u Malom Zvorniku uređena dočekati letnju turističku sezonu. U opštini su osmislili da investicija u narednom periodu bude održiva.

Naime, pošto je ovo tek šesta amfibija u Srbiji, ponudiće uslužno obavljanje čišćenja na komercijalnoj bazi širom Srbije i preko Drine, u Republici Srpskoj i na taj način brže isplatiti ulaganje. Predviđena je i nabavka dodataka za ovu mašinu da bi mogla da se angažuje na čišćenju mulja i prokopavanju kanala.

Informer

 

Zvorničko jezero, nastalo izgradnjom hidrocentrale na Drini je najveća turistička atrakcije Malog Zvornika. U junu se ovde održava "Skobaljijada i gurmanijada", a poslednje sedmice u julu turističko-sportska i kulturna manifestacija "Drina je smisao života" u okviru koje se organizuju nadaleko poznata "Somovijada" i jedina jezerska regata u Srbiji.

U vreme održavanja ovih manifestacija na Zvorničkom jezeru boravi više hiljada gostiju, a stanovnici ovog kraja tokom celog leta osveženje pronalaze na plažama na obali jezera. Jezero je raj za ribolovce iz svih krajeva sveta.