27.04.2023.

17:06

Foto: V.J.

Srbija

TVRĐAVA FETISLAM KOD KLADOVA ZABLISTALA PUNIM SJAJEM! Predsednik Vučić: Nikad nije ovako veličanstveno izgledala!

Kroz projekat ,,EU za Tebe kulturno nasleđe i turizam,, uloženo je 1.300.000 evra za revitalizaciju ovog zdanja, koja je obuhvatila rekonstrukciju Vroš kapije sa pratećim bedemima, kazamatima i Letnju pozornicu u Malom gradu.

- Ova tvrđava danas sizgleda veličanstveno, od 1867 . godine, prošlo je 156 godina od kada je Fetislam u našim rukama i nikada ovako nije izgledao. Kao ni samo Kladovo koje prelepo izgleda danas. Naši Evropski partneri uložili su ogroman novac ne samo u ovu tvrđavu već i u infrastrukturu u pivnice Rajac, Smedovac, Rogljevo kod Negotina, zatim u Golubačku tvrđavu i mnogo toga drugo što rade kako bi pomogli lokalnom biznisu da naprave turističke kapacitete koji bi privukli mnogo posetilaca ne samo iz Srbije već i Evrope , rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić , otvarajući tvrđavu Fetislam u Kladovu nakon njenog uređenja.

Informer

 

- Ovo su danas konkretni rezultati saradnje Evropske unije i Srbije na očuvanju nečega do čega je svima stalo . Zajedničkog Evropskog nasleđa, kako bi sačuvali zajedničku budućnost . Posle Golupca i Bača EU je podržala obnovu tvrđave Fetislam u Kladovu, još jedne impresivne fortifikacije na Dunavu i njene letnje pozornice , uz sufinansiranje Vlade

Savezne Republike Nemačke .Ulažući u očuvanje kulturnog nasleđa i razvoj turističkih kapaciteta , stavraju se mogućnosti za bolje zapošljavanje i ekonomski razvoj ,ističe predstavnik EU Emanuel Žiofre .

Informer

 

Inače tvrđava Fetislam je jedna u lancu desetina Tvrđava duž reke Dunav. Od Nemačke do Fetislama, turisti mogu videti raznolikost Evropske arhitekture tvrđava i to je osnov na čemu se zasnivaju Evropski temelji. Turizam je odzbiljan generator ekonomskog i finansijskog napredka i zato je projekat EU za kultruno nasleđe i turizam usmeren u tom pravcu.

Informer

 

- Pored obnove kulturnog nasleđa , ovim se podiže i kvalitet života , usuga i dovodi do sveukupnog razvoja lokalne sredine. Mi ćemo novom rekonstruisanom tvrđavom Fetislam , imati posebno mesto na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije uz Golubac i Ramsku tvrđavu kojoj još predstoji uređenje.

Stvoriće se uslovi za otvaranje novih radnih mesta za lokalno stanovništvo a turisti će moći u mnogo čemu da uživaju prilikom posete Kladovu i naše Tvrđave koja je dobila novi sjaj- rekla je za Informer Aleksandra Vasiljević , direktor TO Kladovo.