27.04.2023.

22:10

Foto: S.Kostić

Srbija

"NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA!" Pokojnom generalu Božidaru Deliću odata velika počast u Moskvi! (FOTO)

Ovaj događaj su podržali pre svega ratni veterani i brojne institucije u Rusiji, a celom događaju pristustvovala je ćerka pokojnog genrala. 

- Događaj je podržao veliki broj udruženja ratnih veterana, omladinskih organizacija, gradskih uprava i ruskih visokoškolskih institucija. Sadnji drveća u memorijalnoj aleji u Moskvi prisustvovala je ćerka pokojnog generala, Svetlana Delić. Akcija je održana uz učešće čete počasne straže i pitomaca vojnih akademija u Rusiji – navode iz Ruskog doma u Beogradu.

Informer

Svetlana Delić, ćerka pokojnog generala

Ivana Rakić, koordinaror Sveruskog javnog pokreta "Volonteri pobede" u Srbiji, ističe da je na ovaj način odata velika počast generalu Deliću, jer je ovakva aleja zasađena njemu i čast njegove herojske 549. motorizovane brigade.

- Oni su kao neprobojni štit odbranili našu zemlju i naš narod od najezde šiptarskih terorista, potpomognutih snagama NATO-a i stranih plaćenika, koji su devedesetih nastojali da naš narod bace na kolena. Ovu borbu prepoznao je i ruski narod, i sam se suočavajući sa istim zlom-terorizmom – kaže za Informer Ivana Rakić.

Ona dalje pojašnjava da je na teritoriji Temirjazevske regije u Moskvi, kao i u Mahačkali, Кizljurtu i Izberbašu u Dagestanu, zasađena aleja sećanja posvećena herojima ove slavne brigade, uz prisustvo izaslanika ambasade Srbije u Rusiji,velikog broja pripadnika Vojske Ruske Federacije i veterana "Boevog bratstva" i drugih organizacija veterana i omladine iz Rusije i Dagestana.

Informer

Ivana Rakic i Stojan Konjikovac

- U Moskvi je prisustvovala i lično učestvovala u sađenju i kći generala Delića - Svetlana Delić, koja se biranim rečima obratila prisutnima i iskazala zahvalnost za gest posvećen njenom ocu i branitelju naše otadžbine.Međunarodna akcija je propraćena i Zumm konferencijom, koja je vođena u Ruskom domu u Beogradu – objašnjava naša sagovornica. Za okruglim stolom u Ruskom domu bili su okupljeni rukovodstvo i članovi Udruženja 549.mtbr "Car Dušan Silni", na čelu sa generalom Stojanom Кonjikovcem, koji je u vreme agresije bio komandant isturenog komandnog mesta formiranog tokom bitke na Paštriku.


- Uz prisustvo predstavnika vojnog ateše ambasade Ruske federacije u Srbiji, izaslanika "Bojevog bratstva Rusije" za Srbiju i "Volontera pobede" u Srbiji propraćena je ceremonija u Moskvi i Dagestanu – kazala nam je Ivana Rakić.

O bitkama koje je vodila 549. motorizovana brigada, čije je sedište bilo u Prizrenu, a pogotovu legendarnoj borbi potiv NATO agresora i šiptarskih terorista, ojačanih snagama regularne vojske Albanije, na Paštriku , u maju i junu 1999.godine, govorio je prvi saradnik pokojnog generala Delića, brigadni general u penziji Stojan Konjikovac.

Informer

Tabla za generala

Učesnici su se podsetili i komande koja je ušla u istoriju srpskog vojevanja, a koju je na Paštriku izdao general Delić: "Nema nazad, iza je Srbija".