07.04.2023.

13:59

Foto: V.N.

Srbija

ZDRAVLJE ZA SVE U KIKINDI! Pacijenti i doktori ukazali na značaj preventive na Svetski dan zdravlja

Branko Galić (65), jedan je od mnogobrojnih Kikinđana koji je danas došao da proveri krvni pritisak i šećer u krvi.

- Kao srčani bolesnik redovno kontrolišem sve parametre koji utiču na zdravstveno stanje. Bitno je da čovek dođe i utvrdi svoje zdravstveno stanje. Važno je i da mladi i stari svake godine urade jedan sistematski pregled., i rendgen i ultrazvuk, jer živimo u stresnim vremenima. Životna okolina je zagađena, hrana nezdrava, a prevencija je veoma važna-kaže Galić.

Slogan „Zdravlje za sve“ odabran je kako bi se skrenula pažnja na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, a to podrazumeva da svako ima pristup zdravstvenim uslugama, kada i gde su mu potrebne, bez finansijskih poteškoća. Crvenom krstu i Savetu za zdravlje u Kikindi priključile su se danas i zdravstvene ustanove: Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Opšta bolnica.

Informer

 

- Zdravlje sugrađana nam je na prvom mestu, za to se borimo prevencijom, ali i kurativnim lečenjem. Naš posao u bolnici je sekundarna prevencija i rana detekcija bolesti. Zbog toga organizujemo niz aktivnosti među kojima je i Nedelja malignog melanoma, tokom koje zdravstveno ispitujemo pacijente i dijagnostikujemo sumnju na maligni melanoma-rekla je v.d. direktorka Opšte
bolnice, dr Vesna Tomin.

Ona je istakla da ova zdravstvena ustanova poseduje najsavremeniji digitalni dermoskop, ali i digitalni mamograf za pregled pacijenkinja.

- Neću preterati ako kažem da je to trenutno najbolji mamograf u Vojvodini Zahvaljujući kojem svaka žena, u određenom životnom dobu, može da bude pregledana. Takođe, radimo i ranu prevenciju kolorektalnog carcinoma-navela je dr Tomin.

S obzirom na to da je uloga preventive decenijama ključ za definisanje organizacije primarne zdravstvene zaštite na određenom području, njena uloga u zdravstvenom sistemu je neprocenjiva.

Informer

 

- Pored redovnih i periodičnih preventivnih pregleda, pacijenti mogu da urade i četiri skrininga: na depresiju, rano otrivanje kardiovaskularnih i malignih oboljenja i kolorektalnog carcinoma. Važno je da o zdravlju uvek vodimo računa, a ne samo na na današnji dan-naglasila je načelnica Doma zdravlja, dr Gordana Rodić.

Povodom obeležavanja preko sedam decenija delovanja, Svetska zdravstvena organizacija na današnji dan koristi priliku da se osvrne na uspehe javnog zdravstva i njihov pozitivan uticaj na kvalitet života, ali i na otvaranje razgovora o aktivnostima koje nam tek slede, a koje će doprineti rešavanju zdravstvenih izazova.

-Danas se obeležava 75 godina kontinuiranog unapređenja javnog zdravlja, s toga je današnji dan prilika da ponovo podvučemo da svaki pojedinac vodi računa o ishrani i telesnoj težini, ali i da bude fizički aktivan. Okruženje bez duvanskog dima i ograničen unos alkoholnih pića, jedan je od načina da unapredimo sopstveno i tuđe zdravlje-ukazala je direktorka ZZJZ Kikinda, dr Sandra Radlović.

Informer

 

Koliko je kontrola zdravlja važna podjednako među starijom i mlađom populacijom, govorila je sekretarka Crvenog krsta Danijela Bjeljac.

- Za osnovce i srednjoškolce organizovali smo takmičenje pod nazivom ,,Šta znaš o zdravlju”, potom razne radionice, kao i predavanja namenjena ne samo njima, nego i najmlađim sugrađanima u vrtićima-rekla je Bjeljac.