02.05.2023.

14:00

Foto: Marko Đoković

Srbija

DŽEJMS BOND I DALJE ŽIVI U SRBIJI! Muzej Žeravica u rodnoj kući dvostrukog agenta Duška Popova u Novom Miloševu

Popov je proveo detinjstvo u kući koju je njegov deda Omer prodao porodici Žeravica. Pre nekoliko godina ova porodica ju je preuredila u muzejski prostor i priredila stalnu izložbu sa stvarima koje su tu zatečene i dopunjene Duškovim ličnim predmetima koje su im ustupili njegovi potomci.

- Uskoro očekujemo posetu njegovog sina iz drugog braka Marka, koji će nam doneti dosije na 2.800 strana! To će biti dragoceno za našu postavku kao još jedan dokaz u nizu da je Duško Popov onaj filmski Bond, Džejms Bond 007 - kaže Ivana Zec, kustos muzeja.

Ona podseća da je javnosti malo poznato da šifra 007 tajnog agenta predstavlja poslednja tri broja telefona Duškovog strica Milivoja, koji je živeo u Beogradu (011/26-007).

Informer

Lični predmeti i u muzeju BIA

Neki od ličnih predmeta Duška Popova nalaze se i u Muzeju Bezbednosno-informativne agencije.

- Zbog boemskog života i avanturizma, nadređeni u britanskoj tajnoj službi odredili su njegovog kolegu agenta koji će pratiti njegovo ponašanje i kretanje. To je bio Jan Fleming. Sam Popov nikada nije negirao da ga je Fleming pratio tokom Drugog svetskog rata. A Fleming je jednom prilikom otkrio medijima da je stvarno Bondovo ime Tricikl. Kada su otvoreni dosijei britanske obaveštajne službe, sve se "poklopilo" - akcije koje vidimo na filmu preuzete su iz dosijea - navodi ona.

Svaki eksponat u muzeju budi radoznalost o Duškovom životu, od rođenja 1912, preko tridesetih godina 20. veka, kada se s porodicom preselio u Dubrovnik, i dalje, kada je već bio u svetu špijunaže.

- Duškov život je bio vrlo sličan onom prikazanom na filmu, kako smo čuli od njegovih sinova, a dosta toga smo i sami proučili i ponosni smo na to što imamo prilike da dopunimo muzejsku zbirku - kaže Čedomir Žeravica, vlasnik muzeja.