02.05.2023.

22:56

Foto: V.J.

Srbija

MLADI HEMIČARI EKSPERIMENTISALI U ČAST MOMČILA MOKRANJCA! Kroz opite iskazali svoja osećanja, humor i ljubav (FOTO)

Kreativnom radionicom ,, Hemija , Momčilo i Mi,, koju je inicirala je profesorka hemije, Olivera Negoicić Zlatković u sardnji sa Pedagoškom i Vodičkom službom Muzeja Krajine, sa svojim đacima kroz izvođenje opita, želela je da ukaže i podseti na sve što je iz oblasti hemije činio i ostavio toksikolog, hemičar i profesor Momčilo Mokranjac, sin čuvenog kompozitora Stevana Mokranjca.

Informer

 

- I ovogodišnja radionica imala je za cilj da podsetimo na čuvenog hemičara Momčila Mokranjca, koji nas je i okupio na godišnjicu rođenja, 28. aprila 1899. godine. Njemu u čast izveli smo eksperimente, kako bi svim budućim srednjoškolcima približili ovu nauku na jedan prijemčiv način i ukazali da se hemije ne treba bojati, da to nisu formule i zadaci, suvoparno bubanje, već da je to vrlo lepa i kreativna nauka.

Na časovima se trudimo da učenici izvode praktičnu nastavu kroz rad, pa je tako naš kabinet uvek pun đaka koji ovaj čas uvek jedna isčekuju. Nereko su i ostali učenici drugih razreda sa nama, jer je ovaj kabinet otvoren za sve.

Informer

 

Inače, eksperimente su izvodili učenici koji imaju čime da se pohvale. Na mnogobrojnim takmičenja đaci naše Gimnazije dobitnici su mnogobrojnih nagrada na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima. Pa je ovo bila u neku ruku i svojvrsna promocija ove obrazovne ustanove, podsetila je profesorka Olivera Negoicić Zlatković.

I ne samo to, bilo je tu i stihova jer su hemičari Gimnazije u Negotinu želeli da pokažu da kroz hemiju oni znaju da iskažu i svoja osećanja, ljubav, humor.