12.05.2023.

22:16

Foto: V.N.

Srbija

KLINIČKI PSIHOLOG Đorđe Popović: Deca i roditelji dva različita sveta, izgleda kao da im treba prevodilac (VIDEO)

Prema svom dugogodišnje iskustvu, specijalista kliničke psihologije Đorđe Popović ističe da je zajednički problem između roditelja i dece upravo nedostatak dijaloga. Na teritoriji

Prema svom dugogodišnje iskustvu, specijalista kliničke psihologije Đorđe Popović ističe da je zajednički problem između roditelja i dece upravo nedostatak dijaloga. Na teritoriji Severnobanatskog okruga za koji je zadužen, Popović kaže da je imao dosta iskustava po pitanju žalbi roditelja na decu.

- Svima je zajedničko da su roditelji i deca kao nekakva dva sveta, a da se vremenom sve više udaljavaju jedni od drugih. Izgleda kao da im treba prevodilac, neko ko će da ih sastavi i poveže, posadi u neke stolice i da konačno počnu da uče da razgovaraju međusobno.

S nadom da će to jednoga dana i naučiti. Roditelji se žale da deca finkcionišu bez njihove efikasne kontrole. Dakle, roditelj nije u stanju da upravlja odrastanjem svog deteta. Stiče se utisak da su, najblaže rečeno, i jedni i drugi nenavikli da međusobno komuniciraju -ističe Popović.

Nedostaje uloga mame i tate

Uzrok za ovakvo nerazumevanje roditelja kada su u pitanju njihovi potomci, naš sagovornik vidi u sve ubrzanijem načinu života, ali i zato što smo dočekali da vanporodični faktori budu bitniji za oblikovanje i odrastanje dece, od uloge mame i tate. To je, kako navodi, sve vidljivije kod mladih, koji putem društvenih mreža i ostalih masovnih sredstava komunikacije ubrzavaju i razmišljanje i življenje, koje za posledicu ima nekvalitetan način života.

-Trebalo bi da se zapitamo, zbog čega roditelji ne uspevaju da stignu svoju decu u tom praćenju nekih novih načina gledanja na svet i stvarnosti i na tome poraditi. Roditelji su takođe u jednoj vrsti užurbanosti, ali kao da ostaju i zaostaju u nekom svom vremenu, a deca, s druge strane, brzeljaju pokušavajući da stignu u neke prostore i vremena koja još ne postoje-kaže Popović.

Informer

 
Masovna ubistva ilustracija nerazumevanja

O tragedijama koje su zadesile Srbiju i masovnim ubistvima u školi na Vračaru i kod Mladenovca, naš sagovornik naglašava da su, nažalost, dobra ilustracija nerazumevanja između roditelja i dece.

-Tragedija u beogradskoj školi, koja je iznenadila, ne samo Srbiju, nego i čitav svet, jer je u pitanju trinaestogodišnjak, pokazuje da je u pitanju podela na ta dva sveta. Roditelji po svemu sudeći nisu imali uvid u to kako se razvija i kako razmišlja njihovo dete. Veliko je pitanje da li su oni i koliko uopšte učestvovali u njegovom odrastanju, kad nisu mogli da naslute šta iz jednog bića koje je daleko od zrelosti može da ispliva.

Svi smo zgroženi i nema nikakvog drugog recepta, nego da se konačno napravi jedan svakodnevni, normalan kontakt između roditelja i dece- zaključuje Popović.

Vršnjačko nasilje rasprotranjeno

Popović kaže da je više puta pozivan da rešava problem u školama u Kikindi, jer je nemoguće stati na put nekom učeniku koji ometa nastavu.

- Za nekog ko maltretira svoju okolinu u školi kao da nema mehanizma, a ima ga, da se problematični đak udalji i da se omogući učenicima i nastavnicima da mirno rade-kaže on.