18.05.2023.

12:49

Foto: G. R.

Srbija

HAOS U KOCELJEVI! Voda srušila most, prodrla u kuće, uništila plastenike (VIDEO)

Pritoke Tamnave Rasinac i Lukinac su se vratile u korita, a ljudi  čiste kuće, podrume i garaže u koje je sinoć prodrla voda.

- Ne pamtim ništa slično za svoje 52 godine. Imali smo poplave 2014. godine ali tada voda nije ušla u kuću, a sada jeste i u njoj više ne može da se živi. Sinoć je oko dvadesetak prijatelja i komšija pomagalo, izvukli smo pune dve traktorske prikolice vode i mulja - kaže Mileta Pantelić.

Nevreme je trajalo oko sat vremena. Velika količina vode se slivala sa brda noseći mulj, granje i otpad, a kanalizacija nije mogla da je primi pa su se pritoke Tamnave, Rasnica i Lukinac izlili iz korita.

- Bujica je preplavila ulice, asfalt se nije video! Voda je za kratko vreme napunila dvorišta i prodrla u kuće, pomoćne objekte i garaže gde nisu visoki temelji. Izmerio sam u svom dvorištu, pola metra je bila duboka voda - ispričao je Dragiša Sofranić.

Do kasno u noć u poplavljenom delu varošice ljudi su crpeli vodu iz domaćinstava. Pomagali su se međusobno komšije i prijatelji, a celu noć na terenu bili su i pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a iz Koceljeve.

Zbog velike štete zabrinuti su i poljoprivrednici. Tek zasejane njive preplavila je bujica, a još veće štete su u plastenicima u kojima se u velikim količinama proizvodi povrće koje prerađuju.  

- Što je posejano i niklo mora se presejavati. Mnogima su stradali plastenici sa povrćem od kojih žive, teško da će se povrće oporaviti  - kaže Milan Ranković.

Most na Lukincu je odnela snažna bujica, kao i prilazne puteve nekim domaćinstvima. Pod vodom je sinoć bila i industrijska zona.