18.05.2023.

18:09

Foto: printscreen

Srbija

NIKOLA TESLA PRVI PUT U UŽICU Izložba o velikom geniju u Narodnom muzeju do 16. juna

Užičani će imati priliku da se do 16. juna bliže upoznaju sa zanimljivim detaljima Teslinog života i rada tačno posle osam decenija od njegove smrti.

Direktorka muzeja Slavica Stefanović istakla je da Nikola Tesla nikada nije boravio u Užicu ali da je je ostavio neizbrisiv trag. 

- Prva hidrocentrala polifazne naizmenične struje počela je da radi upravo ovde- rekla je Stefanović.

Na to je podsetila i gradonačelnica Užice dr Jelena Raković Radivojević koja je i otvorila izložbu. 

- Tesla je proročki rekao da je energija ključni problem budućnosti i da je pitanje života i smrti. Pre 123 godine na reci Đetinji u Užicu postavljen je kamen temeljac prve hidrocentrale u Srbiji, a samo četiri godine posle hidrocentrala na Nijagari - istakla je ona. 

Ivona Jevtović, direktorka beogradskog muzeja koji je posvećen NIkoli Tesli, rekla je da je Užice još jedan grad u nizu u kome gostuje ova izložba. 

- Organizovali smo izložbe u Buenos Ajresu, Šangaju, Kipru, u Barseloni, Madridu, Saragosi, prošle godine u Beču, Parizu, Pragu, Milanu i Trstu. Nedavno smo pokrenuli izložbe po Srbiji. Imali smo izložbe u Novom Sadu u Prijepolju Priboju i sada u Užicu. Cilj ovih izložbi je da ih vidi što veći broj ljudi a naročito dece - izjavila je Jevtovićeva.