21.05.2023.

22:11

Foto: printscreen

Srbija

SVETSKO ČUDO NA SAJMU U NOVOM SADU! Kombajn izgleda kao "spejs šatl" - Ovo je najskuplji izloženi komad poljoprivredne mehanizacije

Populatni kombajn okrakterisan je savremeno "svetsko čudo" i pod nazivom "Ideal 8", a proizveden je u fabrici u italijanskom gradu Breganzi. Na njemu su hederi za žito i  suncokret, kao i adapteri za kukuruz, a ovo mu je ujedno prvo predstavljanje u Srbiji. 

Kako Informer saznaje, već su se javili potencijalni kupci, a iz firme koja ga je uvezla navode da će ovaj kombajn biti isporučen prvom  kupcu odmah po završetku sajma, dok će drugi zainteresovani morati da sačekaju godinu dana.

Informer

Kombajn Ideal 8

Inače, kombajn je visok  četiri metra, dugačak devet, a širok 3,3 metra. Širina izloženog žitnog hedera je 12,2 metra. Sa tim hederom težak je 30 tona, pa umesto točkova ima gumene gusenice,kao tenkovi,  kako bi i, pored velike težine, sabijanje zemljišta bilo što manje.  

Kapacitet bunkera je 17.000 litara, a to znači da može da ponese više od 14 tona žitarica. Uz manju potrošnju goriva omogućava brže, efikasnije i čistije skidanje letine. Ima navigaciju, smanjen nivo buke, kao i automatsko podešavanje parametara što kombajneru olakšava posao.