26.05.2023.

19:10

Foto: S.K.

Srbija

NEMA NAZAD IZA NAS JE SRBIJA! Ratni veterani obeležili godišnjicu početka Bitke za Paštrik

Godine pritv NATO zločinaca i prpadnika šiptarske terorističke UČK, pojačane stranim plaćenicima i pripadnici regularne vojske susedne Albanije.

Tokom bitke poginulo je 26 pripadnika 549. Motorizovane brigade, sa sedištem u Prizrenu, kojom je komandovao pokojni general Božidar Delić. Ratni veterani, učesnici ove bitke sa članovima porodica poginulih odali su počast herorijama i položili cveće na spomenik u krugu kasarne u Sinkovcima..

- Borci sa Paštrika, kako starešine tako i vojnici, osujetili su namere NATO planera o kopnenoj invaziji na našu Otadžbinu. Time su imena svih njih upisana u večnu listu pamćenja Srba pokazujući sebe kao jedne od najdostojnijih potomaka Svetog Кneza Lazara, Miloša Obilića, srpskih vojvoda Putnika, Mišića, Stepanovića, Bojovića, majora Gavrilovića i mnogih drugih znanih i neznanih junaka koje je podarila ova naša Sveta Otadžbina – navode iz Udruženja Herojska 549.motorizovana brigada „Car Dušan Silni“.

Informer

 

Bitka na Paštriku, sa epicentrom kod karaule Gorožup, trajala je punih 20 dana, što je bilo i 20 dana pakla na Zemlji. Prizrenska 549. motorizovana brigada, ovenčana potom i Ordenom Narodnog heroja, jedina je vojna formacija koja je bila izložena „tepih“ bombardovanjem.

Informer

 

- Borbe sa pripadnicima šiptarske terorističke UČК, podržavane od strane snaga regularne vojske Republike Albanije, bile su svakodnevne. Paštrik je svedok bitke kakvu je teško zamisliti, a neke od najtežih borbi su vođene oko Praznika Pedesetnice- Rođendana naše Svete Crkve.

Važnost same bitke na Paštriku najbolje ilustruju reči glavnokomandujućeg NATO-a Veslija Кlarka: „Tu planinu ne smemo izgubiti. Ne smemo dozvoliti Srbima da ostanu na toj planini. Plaćaćemo američkom krvlju za tu planinu ako ne pomognemo UČК da je zadrži.” – podsećaju članovi udruženja koji su učestvovali u borbama na Paštriku.

Informer

 

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević je naveo:

- Ako je bitka na Košarama sinonim za Vijetnam u malom, obda je bitka na Paštriku sinonim za Vijetnam u velikom. Brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, koji je bio komandant isturenog komandnog mesta na Paštriku, kaže da je cilj neprijatelja bio da probije odbranu na državnoj granici, napravi koridor i da neprijateljske snage uđu u Prizren za šest sati, najviše do dva dana.

Informer

 

- Tokom bitke na Paštriku bile su angažovane samo snage naše herojske 549. brigade i sopstvenim snagama smo uspeli da sprečimo kopneni prodor na našu teritoriju. Jedina smo jedinica u Evropi, da ne kažem u svetu, ranga puka brigade na koju je 24 puta ispoljeno dejstvo strategijske avijacije, odnosno dejstvo aviona B-2 i B-52. To se zove tepih bombardovanje, kada jedan par aviona ispusti 110 tona bombi, u potpunosti sravni površinu od 16 hektara i ništa živo ne može ostati tu – objasnio je za Informer general Konjikovac.

Poruka koju je tada izrekao pokojni komandant Božidar Delić: : "Nema nazad, iza je Srbija", postala je moto borbe za očuvanje Kosova i Metohije.