10.06.2023.

14:05

Foto: Shutterstock

Srbija

KO GA VIDI BIĆE SREĆAN! Ljubavni ples na Tisi traje vrlo kratko a očekuje se već sledeće nedelje (FOTO)

- Legenda kaže da se, kada Tisa cveta i traje ljubavni ples ovog insekta, ispunjavu ljubavne želje onima koji to vide a poslednjih godina počeli su da puštaju zapaljene svećice na liciderskom srcu kao mali ritual za ispunjenje želja- kaže Nevena Subotić iz organizacionog odbora tradicionalne manifestacije.

Milioni tiskih cvetova tada izvode svoj romantični ples i na kraju dana završe svoj život na površini reke. 

- Tisa tada izgleda kao da je posuta laticama cveća. Neverovatan prizor koji inspiriše romantike, pravi trenutak za ljubav - zapisao je neznani pesnik u knjigu utisaka ove zanimljive manifestacije zbog koje u banatsku varoš dolazi veliki broj turista, snimatelja, fotografa, ali i naučnika koji proučavaju ovaj prirodni fenomen.

- S obzirom na to da je sada jubilarna 15-ta godina, odlučili smo da manifestacija traje deset dana. Osim romantičnog puštanja svećica u Tisu, vožnje kočijama i krstarenja čamcima, Novobečejci su svojim gostima pripremili bogat i raznovrstan zabavni program - dodaje Nevena Subotić, ističući da koncerte u petak 9. juna otvara Abba tribute band, u subotu 10. juna nastupa Garavi sokak, a prava poslastica je koncert grupe Magazin u nedelju 11.juna, uz predgrupe Fjordovi, Razvigor i Maršali.
   

Na Tiskom keju će se, kako poručuju domaćini, u isto vreme odvijati poznati Noćni bazar tokom kojeg najpoznatiji proizvođači predstavljaju svoje rukotvorine, uz degustaciju najkvalitetnijih sireva, suhomesnatih proizvoda, vina, slatkih i slanih poslastica.

Zanimljiva će biti i slikarska radionica pod otvorenim nebom u ponedeljak 12. juna u popodnevnim časovima, kada će umetnici u barkama i na obali Tise pokušati da trenutke cvetanja i romantike prenesu na svoja platna.

Ako niste znali...Tiski cvet stariji od dinosaurusa

Insekt Tiski cvet, prema naučnim studijama starije je od dinosaurusa! Danas ga ima samo na nekoliko mesta u svetu a stručnjaci novosadskog univerziteta u utorak, 13.juna razgovaraće o mogućnosti zaštite ovog insekta, reke Tise i njene okoline.

- Ovo je bez sumnje najromantičniji događaj, a svima nam je potrebno malo ljubavi, romantike i dobre volje. Osmislili smo program u kojem svako može pronaći nešto interesantno za sebe, mi kao domaćini otvorenog srca, uveliko timarimo konje za ljubavne kočije, čamci su već na vodi i uglancani čekaju putnike - kaže Nevena Subotić, uz opasku da su se javili brojni parovi sa porukom da će svoju ljubav i vezu potvrditi puštanjem svećica niz Tisu. 

ČAMCEM PO TISI

Značajan deo manifestacije kad Tisa cveta je i regata koja će se održati u nedelju 11. juna i subotu 17. juna na relaciji Novi - Stari Bečej, a čamcima na Tisi, spojiće se prijateljska srca dve bratske varoši, na banatskoj i bačkoj strani reke.