16.06.2023.

18:58

Foto: Informer

Srbija

DRAMA NA VELIKOM KRIVELJU! Ogromna bujica vode nadire u rudnik i NOSI SVE PRED SOBOM, poplaveljni Bor i Majdanpek! (VIDEO)

Deo područja grada Bora je poplavljen a na teritoriji Opštine , stradala su domaćinstva i poljoprivredna dobra u selima Donja Bela Reka , Oštrelj, Bučje , Zlot i jedan deo sela Luka.

Svi potoci su nabujali i izlili se iz svojih korita tako da su napravili ogromne štete poljoprivrednicima koji su ostali bez ijednog zasada. Ekipe i raspoloživa mehanizacija komunalnih preduzeća u Boru su na terenu na ugroženim područjima , kako bi se što pre očistili kanali , i ispumpala voda u domaćinstvima koja su najviše stradala.

Prema saznanjima veoma kritična situacija je i na Površinskom Kopu Veliki krivelj, gde protiče ogromna bijica vode, koja je Borskim rudarima nanela velike probleme.

Majdanpek pliva u vodi

Taman se sa jednim danom prestanka padavina, situacija u selima Leskovo, Debeli Lug kod železničeke stanice, Rudna Glava kod lokaliteta Valja Prerast u kojima je na snazi vanredna situacija zbog bujičnih poplava koje su opustošile ovaj kraj, malo smirila , današnji crveni alarm i obilna kiša koja neprestano pada na području Borskog okruga , napravila je još goru i haotičniju situaciju nego predhodnih dana.

Deo Opštine Majdanpek na potezu takozvanom Gornja reka, totalno je paralisan. Obilne padavine , ponovo su aktivirale potoke i rečice koji su toliko nadošli , da je obustavljen i saobraćaj u tom delu Opštine. Selo Leskovo u kome je krenulo raščišćavanje mehanizacijom ponovo pliva u vodi. Reka Mali Pek kraj ovog sela u koji se slivaju nabujali potoci Jagnjilo i Božina reka iz pravca Žagubice , preko sela Vlaola i Jasikova, poplavila je put, tako da je do ovih sela ne moguće stići od ogromne količine vode.

Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je i vanrednu situaciju i za selo Vlaole u kome je veoma kritična situacija. I kod Majdapečke Železničeke stanice , kraj sela Debeli Lig, bašte, njive, plastenici, sve ponovo pliva u ogromnim količinama bujice koja sve nosi.

Informer

 
Vodena stihija progutala stado

Pripadnici Vatrogasne jedinice i policije Majdanpek, Preduzeća za puteve i građevinsko zemljište Majdnapek i meštani na terenu su od noćas, pokušavajući da spasu što se spasti može. Vodena stihija nosi i dalje sve pred sobom, pa je iz stada ovaca koje se zateklo na putu dobar deo uginuo, jer ih je progutala bujica.

U svim selima na području Gornje reke ali i delu prema Donjem Milanovcu poplavljeno je na desetine domaćinstva, kojima je voda prodrla u kuće , podrumske prostorije, štale . Oštećeno je preko 20 kilometara lokalnih puteve, srušeno je više od deset mostova, na hektare uništenih poljorivrednih useva odnela je vodena stihija u predhodnom talasu u kome su stradale i poljoprivredne mašine i parkirani automobili.